Viete, prečo vlastne oslavujeme Medzinárodný deň žien?

NETKY.SK • 8 Marec 2023, 13:30 • 2 min
Viete, prečo vlastne oslavujeme Medzinárodný deň žien?

Vyjadriť žene, že je výnimočná a vzácna nie je nikdy zbytočné. Tento deň sa oslavuje preto, že silné ženy v minulosti bojovali za svoje práva a preto je dnes postavenie žien v spoločnosti také, aké je. Žena, jemná, nežná no silná a nezastaviteľná. Preukážte jej úctu a uznajte, že je úžasná taká aká je. Tento deň je na to stvorený - je to predsa deň všetkých žien.

slovakia

left justify in out

Ženy bojovali za svoje práva

 

Mnohí stále považujú MDŽ sa socialistický prežitok. Spájajú si ho s karafiátmi, s politickou agendou, či s povinnými oslavami  na pracoviskách alebo s televíznymi  gratuláciami. Ženy sa vtedy prezentovali hlavne ako pracovníčky a bojovníčky za socializmus i mier a vrcholnou udalosťou bývalo stretnutie vybraných adeptiek s prezidentom, najvyššími predstaviteľmi vtedajšej vlády a komunistickej strany.

 

img

 

Pár faktov o MDŽ

 

Deň žien je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN na 8. marca. V tento deň sa v roku 1908 v New Yorku konal prvý štrajk 40 000 krajčírok. Bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Demonštrácie sa konali v nedeľu. Tento sviatok presadila Clara Zetkinova, nemecká socialistka a zakladateľka robotníckeho ženského hnutia  na prvej medzinárodnej konferencii Druhej internacionály v roku 1910 v Kodani.  Dátum 8. marec sa stal sviatkom žien až v roku 1917. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921. Počas druhej svetovej vojny bol sviatok MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938 a znovu obnovený bol v roku 1945. 

 

img

 

Oslávite dnes  tento sviatok  milé dámy?

 

Či to už bude večerným posedením s kamarátkami, alebo príjemným večerom so svojimi blízkymi, s deťmi, s partnerom, určite to oslávte. Práva, ktoré dnes ženy majú, považujeme za samozrejmé, ale stále neplatia vo všetkých krajinách sveta. 

Strana SMER - SD  pozýva na oslavy MDŽ vo  všetkých kútoch Slovenska.
Medzinárodný deň žien je sviatok, ktorého hĺbka prekračuje hranice režimov, aj štátov a ani svetové vojny ho nezničili. Šnúra podujatí začala už v pondelok 6.3. Pezinkom a končí 19.3. Svidníkom a Prešovom.
Spoločne vyjadrime úctu a rešpekt našim babičkám, mamám, manželkám, sestrám, kolegyniam a kamarátkam, pretože si to nepochybne zaslúžia.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies