Švajčiarski hasiči bojujú s požiarom, obyvateľov museli evakuovať

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 14:00 • 2 min
Švajčiarski hasiči bojujú s požiarom, obyvateľov museli evakuovať

BERN - Približne 150 hasičov bojuje s požiarom, ktorý ešte v pondelok vypukol nad dedinou Bitsch vo švajčiarskych Alpách. Záchranné zložky museli z oblasti evakuovať viac ako 200 miestnych obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Oheň vypukol v regióne Wallis na juhu Švajčiarska. Miestna polícia uviedla, že hoci boli do oblasti urýchlene vyslané zásahové tímy, plamene sa stále rýchlo šíria. Hasičom pomáhali aj vojenské vrtuľníky. "Oheň stále nie je pod kontrolou," informovala polícia. Úrady museli evakuovať štyri menšie obce, dohromady približne 200 osôb. Väčšina z nich odišla načas bývať k rodine či príbuzným, uviedla švajčiarska spravodajská stanica RTS.


Zranenia neutrpeli ľudia ani zvieratá, neboli hlásené ani škody na majetku. Polícia tiež oznámila, že začala vyšetrovanie s cieľom zistiť, čo bolo príčinou vzniku požiaru. Podľa šéfa miestnych požiarnikov Maria Schallera plamene zatiaľ poškodili približne 100 hektárov lesa. Očakáva sa, že hasiči budú plamene dostávať pod kontrolu ešte niekoľko dní či dokonca týždňov. 

S lesnými požiarmi bojovali aj v okolí gréckych Atén, väčšina z nich je už našťastie čiastočne pod kontrolou, v utorok to oznámil grécky hasičský zbor. Do hasenia požiarov bolo podľa hovorcu hasičov v utorok ráno zapojených 23 hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Obavy stále vyvolávajú dva lesné požiare, ktoré vypukli v pondelok vo vzdialenosti približne desať a 80 kilometrov západne od Atén. Do metropolitnej oblasti Atén prišli na pomoc hasiči aj z iných častí Grécka, informoval štátny rozhlas.

 

DPA uvádza, že aktuálne lesné požiare sú v Grécku po pomerne daždivej a chladnej jari prvými veľkými tohoročnými požiarmi. Grécko minulý týždeň zasiahla štvordňová vlna horúčav, počas ktorej dosahovali teploty v strednej časti krajiny až 44 stupňov Celzia. Počas uplynulého víkendu sa horúčavy trochu zmiernili; v Aténach v sobotu namerali okolo 39 stupňov Celzia. Do stredy by mali teploty ešte mierne klesnúť, zatiaľ čo vo štvrtok sa už očakáva nová vlna horúčav s hodnotami až 43 stupňov Celzia. Riziko vzniku lesných požiarov je podľa úradov naďalej veľmi vysoké, pre okolie Atén a väčšinu južného Grécka preto vydali príslušné výstrahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies