Joe Biden pokračuje v odstraňovaní škôd po Trumpovi. Do USA dorazili prví žiadatelia o azyl

NETKY.SK • 20 Február 2021, 09:41 • 2 min
Joe Biden pokračuje v odstraňovaní škôd po Trumpovi. Do USA dorazili prví žiadatelia o azyl

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden pokračuje v odstraňovaní kontroverzných nariadení svojho predchodcu Donalda Trumpa. Do Spojených štátov dorazili prví migranti, ktorí uviazli v Mexiku a dlhé mesiace čakali na to, či dostanú v krajine azyl.

slovakia

left justify in out

V piatok prekročilo americko-mexickú hranicu prvých 25 žiadateľov o azyl. Ide o novú migračnú politiku amerického prezidenta Joe Bidena, ktorý krátko od nástupu do funkcie zavádza v tejto oblasti značné zmeny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

 

Migračná reforma

Bývalý prezident Donald Trump na základe programu Remain in Mexico (Zostaň v Mexiku) nechal za hranice poslať desaťtisíce nemexických žiadateľov o azyl.

 

Tí do Spojených štátov prichádzali prevažne zo strednej Ameriky, kde sa pokúšali získať azylBidenova administratíva však začala túto kontroverznú politiku rýchlo odstraňovať.

 

img

 

Skupina 25 migrantov prišla na územie USA autobusom z mexického mesta Tijuana v sprievode predstaviteľov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Kam ich však úrady odviezli zatiaľ nie je známe. 

 

Prečítajte si tiež: Biden predĺžil účinnosť zákazu zhabávania nehnuteľností pri nesplácaní hypoték

 

Utečenci dostali novú nádej

Americký zväz pre občianske slobody (ACLU) ich príchod označil ako "významný krok k opätovnému vybudovaniu" azylového systému v Spojených štátoch.

 

 "Tisícky ich však stále trpia v neistote, ktorú priniesla táto nehumánna politika," vyhlásil hovorca ACLU Edward Sifuentes.

 

"Vyzývame administratívu, aby urýchlila príslušné kroky a aby sme mohli bezpečne privítať všetkých ľudí, ktorí trpia. Rodiny, ktoré sú nútené žiť v nebezpečenstve, už nemôžu dlhšie čakať," dodal hovorca.

 

img

 

Podľa informácií amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti ide o približne 25-tisíc prípadov. Mexiko uvádza, že na jeho území sa momentálne nachádza 6 tisíc žiadateľov o azyl.

 

Všetci kandidáti na vstup do USA sú pred prekročením hraníc testovaní na koronavírus, pričom úrady sa zaoberajú iba tými, ktorí už majú začatý azylový proces.

 

Mohlo by vás zaujímať: Impeachment je politický hon na čarodejnice, tvrdí Trumpov právnik

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies