VIDEO Sušiče rúk infikujú priestory toaliet baktériami E.coli a fekálnymi mikročasticami

NETKY.SK • 28 September 2018, 18:00 • 2 min
VIDEO Sušiče rúk infikujú priestory toaliet baktériami E.coli a fekálnymi mikročasticami

LEEDS – Možno ste si mysleli, že vzduchové sušiče na ruky, ktoré nájdete takmer na každej toalete, sú najhygienickejšou voľbou. Podľa výsledkov štúdie však fúkajú do okolia baktérie E.coli a stopy stolice.

slovakia

left justify in out

Vedci z University of Leeds porovnávali úrovne kontaminácie baktériami na toaletách, keď ľudia použili papierové utierky a vzduchové sušiče. Zistili, že toalety s papierovými utierkami mali oveľa nižšiu kontamináciu baktériami.

 

Podľa výsledkov štúdie, ktorú financovalo European Tissue Symposium, boli úroveň baktérií Staphylococcus aureus, ktoré okrem iného spôsobujú aj zápal pľúc, meningitídu a sepsu, boli šesťnásobne vyššie na povrchoch ručných sušičov ako na dávkovačoch papierových utierok.

 

img

 

Výrazne väčšie množstvo baktérií sa nachádzalo aj na podlahe toaliet, kde boli nainštalované sušiče rúk, vrátane fekálnych a baktérií odolných voči antibiotikám. Prítomné boli aj baktérie E.coli, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom.

 

Štúdia skúmala toalety vo Veľkej Británii, Francúzsku a Taliansku, pričom práve na ostrovoch boli najkontaminovanejšie rôznymi baktériami. Nasledovali francúzske a nakoniec talianske toalety.

 

 

 

Profesor Mark Wilcox, ktorý viedol štúdiu na univerzite v Leedse, povedal, že problém spočíva v ľuďoch a ich nesprávnom umývaní rúk. Následne použitím sušičky na ruky sa baktérie dostávajú vzduchom na povrch rôznych častí toalety, vrátane podlahy, umývadiel či dverí.

 

"Sušič na ruky v podstate vytvára aerosól, ktorý kontaminuje toaletu, vrátane samotného sušiča, umývadiel, podlahy a iných povrchov, v závislosti od dizajnu sušičky a miesta, kde je umiestnená," povedal Wilcox. "Ak sa ľudia dotknú týchto plôch, riskujú kontamináciu baktériami alebo vírusmi."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies