Super Bowl LV: Tom Brady to dokázal a priniesol do Tampy vytúžený titul

NETKY.SK • 8 Február 2021, 18:08 • 2 min
Super Bowl LV: Tom Brady to dokázal a priniesol do Tampy vytúžený titul

TAMPA - Písal sa 1. október 2020, keď hráči hokejového tímu NHL Tampy Bay Lightning priviezli Stanleyho pohár do svojho mesta. Oslavy sa konali aj na Raymond James Stadium, na mieste, kde sa dnes v noci SELČ rozhodlo o majstrovi NFL v prestížnom zápase Super Bowl LV.

slovakia

left justify in out

Bývalí Patrioti zaznamenali dva touchdowny 

Spolupráca quarterbacka Toma Bradyho s Robom Gronkowskim opäť priniesla úspech v záverečnom zápase sezóny zámorskej NFL v americkom futbale. Kým v minulosti zbieralo spomenuté duo úspechy v tíme New England Patriots, tentokrát trofej Vinca Lombardiho zabezpečili pre klub Tampa Bay Buccaneers.

 

img

 

Ten v domácom prostredí ovládol 55. ročník prestížneho Super Bowlu, keď nad obhajcom prvenstva z vlaňajška Kansas City Chiefs zvíťazil presvedčivo 31:9.

Brady s Gronkowskim sa postarali o prvé dva touchdowny, tretí po prihrávke od Bradyho tesne pred polčasovou prestávkou pridal Antonio Brown. Po nej pridal štvrtý Leonard Fournette.

 

 

Chiefs počas celého duelu nenašli účinný recept na defenzívu domáceho kolektívu, keď ani raz úspešne neprenikli do end zóny súpera (ani jeden touchdown) a bodovali iba kopmi Harrisona Butkera. Zabudnúť nemožno ani na defenzívu víťazov, ktorá počas celého duelu úspešne eliminovala snahy súpera o zvrat. Obhajcu o lepší výsledok pripravilo aj príliš veľa chýb.

 

Buccaneers nedeľňajšiemu súperovi odplatili prehru zo základnej časti, v závere novembra 2020 Chiefs na slnečnej Floride triumfovali 27:24.

 

Jasný MVP
Toma Bradyho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča Super Bowlu. Vo veku 43 rokov a 188 dní sa stal najstarším hráčom so štartom v tomto prestížnom súboji a po Peytonovi Manningovi je len druhým quarterbackom, ktorému sa k triumfu v Super Bowle podarilo dotiahnuť dva tímy. Pre Bradyho to bol jubilejný desiaty zápas o trofej Vinca Lombardiho a siedme víťazstvo v takomto súboji.

 

img

 

Až do minulej sezóny hral za spomenutý tím New England Patriots, no pred aktuálnym ročníkom zmenil pôsobisko a zo "športového dôchodku" k sebe stiahol Gronkowského. A obnovenie majstrovskej spolupráce hneď prinieslo vytúžené ovocie.

Zaujímavý je pohľad aj na inú štatistiku - Brady má na svojom konte viac víťazných duelov v Super Bowle ako ktorýkoľvek z tímov NFL. Skúsený quarterback ich získal sedem, kým najúspešnejšie tímy histórie New England Patriots a Pittsburgh Steelers po šesť, resp. Dallas Cowboys a San Francisco 49ers po päť.

 

"Som mimoriadne hrdý na týchto chlapcov. Mali sme ťažký november (tri prehry z piatich duelov, pozn.), no tréner Bruce Arians nám stále veril a všetko sa napokon v tom správnom čase spojilo. Nebudem porovnávať. Poviem len, že hrať tento duel s touto partiou bolo úžasné," poznamenal Tom Brady, už päťnásobný držiteľ ceny pre MPV Super Bowlu.

 


Obhajca titulu Kansas City Chiefs bol pred Super Bowlom favorit, keďže v základnej časti aktuálnej sezóny prehral len dvakrát a ovládol tabuľku AFC. Hráči Tampy Bay Buccaneers do vyraďovacej časti vstupovali z piatej priečky tabuľky NFC.

 

Arians prepisoval históriu 

Buccaneers napokon pridali druhú trofej Vinca Lombardiho do klubovej vitríny, premiérovo sa im to podarilo pred osemnástimi rokmi vo februári 2003. Po nedeli sa v súvislosti so Super Bowlom hovorilo najmä o Bradym a jeho úspechoch, no do histórie sa zapísal aj tréner Buccaneers. Vo veku 68 rokov sa Bruce Arians stal najstarším koučom, ktorý priviedol svojich zverencov k cennej trofeji. A to všetko pred zrakom jeho 95-ročnej mamy Kay Ariansovej.

 

img


Smutný po nedeľňajšom zápase zostal quarterback Patrick Mahomes, ktorý napokon nepriviedol Chiefs k obhajobe titulu. Mnohí tomuto 25-ročnému Texasanovi predpovedajú hviezdnu budúcnosť na úrovni Toma Bradyho, no tentokrát sa museli on aj jeho tím skloniť pred Buccaneers aj Bradym. "Nepreviedol som taký výkon, aký som chcel. Čo sa viac k tomu dá dodať? Na hracej ploche sme nechali všetko. Pre mňa osobne je to najhoršia prehra za poriadne dlhý čas," poznamenal Patrick Mahomes II.

 

img


Celú sezónu NFL poznačila pandémia koronavírusu, no v súťaži nemuseli zrušiť ani jeden duel. A na Super Bowl sa dostal aj obmedzený počet fanúšikov - 24 835 osôb s rúškami, medzi nimi aj približne 7500 už zaočkovaných pracovníkov prvej línie boja proti ochoreniu COVID-19.

 

Na Raymond James Stadium bolo aj približne 30-tisíc "kartónových priaznivcov", aby aréna pôsobila ako zaplnená. Kartón tam mohol mať ktokoľvek za poplatok 100 dolárov a v prípade, že bol medzi prvými.

 

img

 

Medzi rozhodcami prvýkrát žena 
Ostatný Super Bowl priniesol ešte jedno prvenstvo. Štyridsaťsedemročná Sarah Thomasová sa stala prvou ženou, ktorá sa na tomto fóre predstavila na poste arbitra, doteraz to bola výhradne mužská výsada.

 

 

Thomasová v nedeľu pomáhala hlavnému rozhodcovi Carlovi Cheffersovy, ktorý viedol svoj druhý Super Bowl, premiéru mal vo februári 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies