Sunnitskí povstalci obsadili mesto Džalavlá na východe

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 07:39 • 2 min
Sunnitskí povstalci obsadili mesto Džalavlá na východe

BAKÚBA - Irackí povstalci zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) obsadili v noci zo štvrtka na piatok ďalšie iracké mesto a dostali sa opäť bližšie k Bagdadu.

slovakia

left justify in out

Tentokrát vstúpili do mesta Džalavlá vo východnej provincii Dijalá potom, čo tamojšie bezpečnostné sily opustili svoje pozície. Miestne jednotky kurdských pešmergov posilnili ochranu sídla svojej strany v Džalavle ešte pred príchodom ozbrojencov. Podľa ďalších zdrojov padlo do rúk povstalcov aj neďaleké mesto Sádijá. Provincia Dijalá sa nachádza na hraniciach s Iránom. Mesto Kirkúk, ktoré leží severne od Bagdadu, je momentálne v rukách kurdských pešmergov, ktorí ho obsadili potom, čo irackí vojaci opustili tamojšou základňu. Chceli tak zabrániť, aby sa Kirkúk aj s okolitými ropnými poľami dostal pod kontrolu islamistov.

 

Sunnitskí povstalci z ISIL v stredu obsadili mesto Tikrít, ktoré je rodiskom zosadeného diktátora Saddáma Husajna. Mesto sa nachádza len asi 150 kilometrov od Bagdadu. Extrémisti z ISIL-u ešte v utorok získali kontrolu nad druhým najväčším mestom v krajine Mósul, odkiaľ už utieklo asi pol milióna ľudí. Ozbrojencom sa už dávnejšie podarilo obsadiť niekoľko oblastí v severnej provincii Kirkúk, v susednej provincii Sálahaddín ako aj v provincii Anbár vrátane častí miest Fallúdža a Ramádí. Skupina varovala, že plánuje obsadiť aj Bagdad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies