SUMMIT: SR a Bulharsko potrebujú zintenzívniť hospodársku spoluprácu

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 17:38 • 2 min
SUMMIT: SR a Bulharsko potrebujú zintenzívniť hospodársku spoluprácu

BRATISLAVA - Slovensko a Bulharsko potrebujú v bilaterálnej spolupráci zintenzívniť vzťahy najmä v hospodárskej oblasti. Skonštatoval to slovenský prezident Ivan Gašparovič na bilaterálnych rokovaniach s bulharským partnerom Rosenom Plevnelievom, s ktorým sa stretol v rámci 18. summitu krajín strednej a východnej Európy. Agentúru SITA o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

slovakia

left justify in out

Podľa Gašparoviča naše národy spája cyrilo-metodská tradícia, členstvo v EÚ a NATO, ako aj priateľské vzťahy našich občanov a dobrá spolupráca v kultúre a turizme. "Som rád, že intenzita vzťahov medzi Slovenskom a Bulharskom viditeľne vzrástla. Dôkazom je i vaša pripravovaná jesenná oficiálna návšteva na Slovensku pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a 20. výročia nadviazania diplomatických stykov medzi Slovenskom a Bulharskom," konštatoval.

Podľa prezidenta Gašparoviča potrebujeme zintenzívniť vzťahy najmä v hospodárskej oblasti. Obchodná výmena v minulom roku klesla. S obratom 430 miliónov eur v roku 2012 nie sme spokojní. Záujem o bulharský trh prejavujú naše firmy z energetiky, infraštruktúry a vodohospodárstva.

"V oblasti energetickej bezpečnosti máme spoločný záujem diverzifikovať trasy, ale hlavne zdroje energonosičov. Pozorne sledujeme vývoj plynovodných projektov Južný prúd a Nabucco, v ktorých je práve Bulharsko významným hráčom," uviedol Ivan Gašparovič. Slovensko podľa neho zaujal projekt Sofia Tech Park, prvý bulharský Hi-Tech park, ktorý by mal byť dokončený v roku 2015. “Aj slovenské firmy budú mať záujem o spoluprácu. Ponúkame naše dlhoročné skúsenosti pri budovaní vedeckých a technologických parkov,“ pripomenul slovenský prezident.

Rosen Plevneliev na rokovaní konštatoval, že naše vzťahy sú veľmi dobré a priateľské. Potvrdil tiež záujem pricestovať na Slovensko so silnou podnikateľskou delegáciou a posilniť vzájomnú hospodársku spoluprácu. "Stotisíc vašich dovolenkujúcich turistov ročne si veľmi vážime a aj naši občania radi objavujú krásy vašich hôr a pohostinnosť," vyjadril sa bulharský prezident.

"Naše krajiny sú v moderných technológiách veľmi ambiciózne a v tejto oblasti môžeme nájsť veľa spoločného," dodal. Za významnú označil aj spoluprácu v oblasti energetiky a transportu ropy a plynu. Bulharsko chce v Dunajskej stratégii odštartovať projekty aj za účasti Slovenska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies