Sulík: Musíme sa profilovať ako liberálna strana s dôrazom na slobody

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 12:14 • 2 min
Sulík: Musíme sa profilovať ako liberálna strana s dôrazom na slobody

BRATISLAVA - Opozičná SaS sa musí najbližší rok profilovať ako liberálna strana s dôrazom na slobody. V prejave na dnešnom Kongrese SaS to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík s tým, že na pravicovej časti politického spektra je množstvo najmä konzervatívnych strán a musí nastať konsolidácia.

slovakia

left justify in out

"Očakávame, že niektoré strany sa spoja, niektoré možno zaniknú, niečo sa bude diať. O to dôležitejšie je, aby sme sa profilovali ako liberálna strana. Na ľavicovej časti je veľká obluda, strana Smer-SD, avšak je za zenitom, v úpadku. Cítiť to na ich volebných výsledkoch," odkázal. Podľa Sulíka teda musí SaS predstavovať zrozumiteľnú alternatívu, aby si pravicový a liberálny volič povedal, že toto bude formácia, ktorá povedie Slovensko k vyššej životnej úrovni.
      

Sulík si uvedomuje, že prichádzajú nové strany ako TIP a Sieť a SaS si v tejto situácii bude musieť svoje postavenie vybojovať. "Ubezpečujem vás, že práve preto, že som europoslancom, urobím všetko, aby parlamentné voľby 2016 boli pre SaS úspešné," uistil delegátov s tým, že práve najbližšie voľby do NR SR budú pre SaS najväčšia doterajšia výzva. Liberáli sa podľa neho budú musieť sústrediť na predkladanie funkčných, solídnych a premyslených návrhov, ako rovná daň, odvodový bonus či liberálny Zákonník práce.
      

Šéf SaS zároveň delegátom oznámil, že jeho strana ostáva členom ALDE (Aliancia liberálov a demokratov pre Európu), a to napriek tomu, že nesúhlasí s touto frakciou vo všetkom. "V prvom rade sme liberálna strana. Naša DNA je liberalizmus, máme to priamo v kostiach. Nesúhlasíme s niektorými pozíciami ALDE, ale dohodli sme sa na slobodnom hlasovaní. Ja budem teda v europarlamente hlasovať výlučne v súlade s programom, ktorý sme predstavili v eurovoľbách," deklaroval. Ako europoslanec si tiež dáva za cieľ vzbudiť záujem voličov o európske témy.
      

Na margo pohybov, ktoré nastali v SaS v roku 2013 v podobe odchodu Jozefa Kollára a asi 90 členov strany, Sulík poznamenal, že pre SaS je to strata. "Dnes máme 164 členov, čo je menej ako pred rokom. Zisťujeme, že ak si chceme udržať vysoké nároky na členov, musíme ísť na to inak. Vytvorili sme preto štatút priateľa slobody, cez ktorý sme získali sme vyše 600 ľudí. Čoskoro sa s nimi začneme stretávať. Vnímať našu stranu len cez počet členov nie je teda správe," upozornil.
      

Sulík tvrdí, že po odchode Kollára a ďalších straníkov nasledovala konsolidácia. K pripomenutiu SaS voličom podľa jeho slov poslúžila aj kandidatúra Petra Osuského (SaS) na prezidenta. Ako úspešné hodnotil aj krajské voľby a eurovoľby, v ktorých SaS získala svoj prvý mandát. "Šesť celá sedem percenta je slušný výsledok, je na čom stavať," myslí si Sulík.
      

Predseda SaS je zároveň hrdý, že financovanie jeho strany je čisté. "Na našu prevádzku máme asi 45.000 eur mesačne zo štátneho rozpočtu. Financovanie SaS je stopercentne čisté. Nemáme problém vysvetliť pôvod peňazí, čo na rozdiel od iných strán považujeme za veľkú výhodu na politickej scéne," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies