Sulík: Minischengen by bol víťazstvom teroristov

NETKY.SK • 20 November 2015, 13:44 • 2 min
Sulík: Minischengen by bol víťazstvom teroristov

BRATISLAVA - Vzdanie sa voľného pohybu osôb v shengenskom priestore, ktorý je významným výdobytkom európskej súdržnosti, by bolo víťazstvom teroristov a Islamského štátu. Tvrdí to predseda opozičnej SaS a europoslanec Richard Sulík v reakcii na názory niektorých európskych politikov, že by sa mohol schengenský priestor zúžiť.

slovakia

left justify in out

SaS je zásadne proti tomu, aby sa v Európskej únii mimo súčasného Schengenu vytvárali samostatné územia s osobitným režimom ochrany hraníc. Podľa liberálov je totiž veľkou ilúziou si myslieť, že vytvorením takzvaného minischengenu, ktorý požadujú niektorí európski politici, je možné efektívne riešiť migračnú krízu. "Takýto projekt sa nedá uskutočniť zo dňa na deň. Zabral by veľa času, rokovaní a vyvolal by veľa konfliktov v rámci EÚ. Skôr sa treba zamyslieť nad tým, či štáty, ktoré nechránia vonkajšiu hranicu Schengenu, by nemali tento priestor opustiť. Podľa nášho názoru je minischengen len veľmi nešťastná slepá ulička, ktorá odvádza pozornosť európskej verejnosti od skutočných problémov," uviedol Sulík.

 

Skutočné problémy vidia liberáli v nedostatočnej ochrane hraníc EÚ alebo aspoň vonkajšej hranice, v nedostatočnej eliminácii radikálnych islamistov na území EÚ, s čím úzko súvisí aj nedostatočná kooperácia spravodajských agentúr a policajných zborov v rámci členských štátov únie. "Toto sú podľa SaS zásadné témy, na ktoré sa treba sústrediť, a nie vytvárať naprieč Európou umelé hranice, čo by boli len pomníky sváru," dodal Sulík.

 

Holandská vláda navrhla vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny, v rámci ktorej by sa zaviedli pasové kontroly na hraniciach viacerých západoeurópskych štátov. Prostredníctvom takéhoto kroku by sa mal dostať pod kontrolu prílev migrantov prichádzajúcich do Európy. Holandsko už možnosť vytvorenia "minischengenu" načrtlo v diskusiách s Nemeckom a ďalšími partnerskými krajinami. O myšlienke sa však naďalej diskutuje aj na úrovni samotnej holandskej vlády, v rámci ktorej sú na vec rozdielne názory.

 

Európska komisia (EK) však poprela, že by jej niekto takýto návrh oficiálne predložil. Hovorkyňa EK zdôraznila, že o prípadných opatreniach na kontrolu hraníc budú dnes diskutovať ministri vnútra krajín EÚ.

 

Slovenský rezort vnútra upozornil, že takýto bod na dnešnom programe summitu nefiguruje. "Myslíme si, že tento návrh je nebezpečný, keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ," konštatovalo ministerstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies