Rusko a OPEC zrejme nepredĺžia dohodu o obmedzení ťažby ropy

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 11:39 • 2 min
Rusko a OPEC zrejme nepredĺžia dohodu o obmedzení ťažby ropy

MOSKVA - Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin nemá na základe vývoja ekonomickej situácie, podľa vlastných slov, žiadny dôvod na predĺženie dohody o obmedzení ťažby s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

slovakia

left justify in out

Pakt OPEC+ poškodzuje ruskú ekonomiku. Na jednej strane môžu síce ceny čierneho zlata priniesť do rozpočtu dodatočné príjmy, no na strane druhej obmedzenie produkcie má obrovský vplyv na ropný priemysel krajiny.  

 

"Dohoda OPEC+ bola jedným z dôvodov pomalšieho rastu ruskej ekonomiky v prvom kvartáli," uviedol bývalý šéf oddelenia makroekonomických prognóz ruského ministerstva hospodárstva Kirill Tremasov, ktorý je aktuálne analytikom firmy Loko-Invest v Moskve. Ceny ropy sa podľa jeho slov pohybujú v priaznivých úrovniach, a preto chcú producenti využiť situáciu a ťažiť momentálne viac. Rusko teda zrejme dohodu o obmedzení produkcie nebude chcieť predĺžiť. 

 

img

 

Vec sa má tak, že hrubý domáci produkt (HDP) v krajine stúpol len o pol percenta, čo sklamalo prognózy všetkých analytikov. Pre porovnanie s poslednými tromi mesiacmi minulého roku sa vtedy HDP posilnilo o 2,7 %. Bola to najprudšia expanzia ruskej ekonomiky za poslených 6 rokov. Produkcia ropy predstavovala v decembri 2018 rekordných 11,45 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov).

 

img

 

V rámci dohody s kartelom OPEC sa Rusko zaviazalo obmedziť ťažbu o 228 000 barelov denne. Zatiaľ čo členovia OPEC, vrátane Saudskej Arábie, ktorá je lídrom kartelu, uviedli, že preferujú predĺženie dohody, Rusko hovorí zmiernení tejto obmedzenej hodnoty.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona