Súdna rada schválila nový etický kódex sudcov, má spĺňať vysoký európsky štandard

NETKY.SK • 17 December 2015, 19:07 • 2 min
Súdna rada schválila nový etický kódex sudcov, má spĺňať vysoký európsky štandard

KOŠICE – Súdna rada SR dnes schválila nové Zásady sudcovskej etiky. Podľa predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej jej členovia prijali moderné, jasné a jednoznačne vymožiteľné pravidlá správania sa sudcov, ktoré formou i obsahom vychádzajú z medzinárodne overených najlepších skúseností.

slovakia

left justify in out

"Teší ma, že aj v tejto oblasti zavádzame vysoký európsky štandard. Verím, že tento kódex sudcovia na celom Slovensku príjmu za svoj a pomôže zvýšiť dôveru v justičný systém," povedala Bajánková po dnešnom rokovaní Súdnej rady v Košiciach. Nové zásady boli prijaté v spolupráci s orgánmi sudcovskej samosprávy, teda so sudcovskými radami jednotlivých súdov na celom Slovensku. Dokument schválilo jednomyseľne všetkých 16 prítomných členov rady.

 

Schválené zásady obsahujú princípy, ktorými sa musí riadiť sudca pri výkone svojho povolania, ako aj v osobnom, mimopracovnom živote. Za účelom čo najlepšieho uplatňovania a interpretovania schválených zásad boli do kódexu priamymi odkazmi včlenené najvýznamnejšie európske dokumenty týkajúce sa sudcovskej etiky, ktoré sa tak stávajú prameňom slovenského práva v oblasti sudcovskej etiky, ako aj Etický kódex Združenia sudcov Slovenska.

 

Návrhom sa preberajú princípy a interpretačné pravidlá obsiahnuté v dokumente Výboru ministrov Rady Európy, v Londýnskej deklarácii Európskej siete súdnych rád či v Magne charte sudcov schválenej Poradnou radou Európskych sudcov. Bajánková pripomína, že porušenie zásad sudcovskej etiky bude v zmysle zákona porušením základných povinností sudcu, za ktoré je možné uložiť disciplinárne opatrenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies