Sudcovia sa v kauze prepusteného vraha Szabóa disciplinárne neprevinili

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 16:05 • 2 min
Sudcovia sa v kauze prepusteného vraha Szabóa disciplinárne neprevinili

BRATISLAVA – Sudcovia Milan Lipovský a Pavol Polka sa v kauze dvojnásobného vraha Štefana Szabóa, ktorý bol ešte ako obžalovaný prepustený z väzby, sa nedopustili disciplinárneho previnenia.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom dnes disciplinárny senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý ich oslobodil spod obvinenia. Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal 6. novembra 2014 návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcom najvyššieho súdu, ktorí podľa neho o väzbe mali rozhodovať ale neurobili tak.

 

O žiadosti Štefana Szabóa z februára 2014 o prepustenie z väzby potom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) , ktorého rozhodnutie o ponechaní ho vo väzbe Szabó napadol na Najvyššom súde SR. Senát, ktorému vec pridelili, muža v apríli 2014 prepustil z väzby na slobodu s tým, že boli porušené jeho ľudské práva, lebo o žiadosti nebolo rozhodnuté bez meškania. Proti dnešnému rozhodnutiu disciplinárneho senátu je možné odvolať sa, rezort spravodlivosti si ponechal čas na rozhodnutie.


Celá kauza vznikla na základe toho, že v čase, keď senát vedený sudcom Milanom Lipovským rozhodoval v merite veci o prípade Štefana Szabóa, mala byť v spise aj jeho žiadosť o prepustenie z väzby. Sudcovia ale zhodne tvrdia, že tam nebola a preto nemohli konať. Senát ju nemal k dispozícii ani na verejnom zasadnutí 26. februára 2014 a ani obhajca obžalovaného sa o nej nezmienil, uviedol Lipovský. Išlo určite o administratívne pochybenie, nie úmysel niekoho. Ako sa žiadosť následne dostala do spisu, nevie. Odmietol, že by žiadosť mohli prehliadnuť.

 

Vtedajší minister spravodlivosti Tomáš Borec podľa Lipovského podal disciplinárny návrh bez riadneho zistenia veci a až po tom, ako bol prípad medializovaný a bolo potrebné nájsť vinníka.
Advokát sudcu Lipovského dnes na pojednávaní uviedol, že exminister Borec namiesto podávania zbytočných disciplinárnych návrhov mal pripraviť zmenu spravovacieho poriadku, aby nedochádzalo k takýmto situáciám a vrahovia nechodili po slobode. Tento prípad totiž poukazuje na „nedokonalosť putovania žiadostí z väzby“. Poukázal na to, že Lipovský je dlhoročný skúsený trestný sudca bez disciplinárnych previnení.


O žiadosti o väzbe rozhodol ŠTS v apríli 2014 po tom, čo im prípad vrátil Lipovského senát. Lipovský na súde dnes zdôraznil, že chyba sa nestala, že oni nerozhodli o žiadosti, ktorá v spise nebola. Podľa neho chybu spravil iný senát NS SR, keď rozhodol o Szabóovom prepustení z väzby napriek tomu, že už bol za jednu vraždu odsúdený. Szabó sa potom skrýval, policajti po ňom museli vyhlásiť pátranie. Podarilo sa ho nájsť až vlani v apríli. Vystopoval ho policajný pes, skrýval sa vo svojom dome v Lesných Kračanoch pri Dunajskej Strede. Lipovský upozornil, že exminister Borec mohol podať dovolanie proti Szabóovmu prepustenou z väzby a nie je mu jasné, prečo tak neurobil.


Dnešné pojednávanie sa konalo napriek tomu, že disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR zastavil 5. mája minulého roka konanie voči sudcom, lebo podľa ich názoru bol ministrov návrh podaný oneskorene. Dovolací senát dal za pravdu prvostupňového senátu a ministrove dovolanie zamietol. Sudcovia Polka a Lipovský pre média v októbri minulého roka zdôraznili, že oni trvajú na prejednaní veci napriek tomu, že aj podľa nich bol ministrov návrh podaný oneskorene. Išlo im o očistenie svojho mena. Tretí člen senátu Pavol Farkaš netrval na prejednaní veci. Polka sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil ale súhlasil s prejednaním bez jeho účasti.


Špecializovaný trestný súd v Pezinku prvýkrát odsúdil Štefana Szabóa v októbri 2013 za dve úkladné vraždy na doživotie, voči verdiktu sa odvolal na najvyšší súd. Trojčlenný senát najvyššieho súdu na čele s Lipovským vinu za jednu vraždu uznal, pri druhej mal výhrady, a preto prvostupňový rozsudok zrušil a celý prípad vrátil späť na Špecializovaný trestný súd. Ten ho 13. mája druhý raz odsúdil na doživotie, pričom pri rozsudku bol Szabó osobne. Znova sa odvolal na najvyšší súd, ktorý mu napokon 29. októbra 2014 potvrdil vinu aj za druhú vraždu a tiež doživotný trest. Na definitívne rozhodnutie na najvyšší súd však už Szabó neprišiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies