Súd zamietol sťažnosti českých rodičov na povinné očkovanie detí

NETKY.SK • 8 Apríl 2021, 15:50 • 2 min
Súd zamietol sťažnosti českých rodičov na povinné očkovanie detí

Európsky súd pre ľudské práva sa postavil na stranu Českej republiky v súvislosti s povinnosťou očkovania detí predškolského veku.

slovakia

left justify in out

Rodiny, ktoré dostali pokuty alebo ich deti odmietli prijať do predškolských zariadení, pretože neboli zaočkované, sa so sťažnosťou obrátili na súd. Všetky prípady sa týkali obdobia pred pandémiou. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Súd  uvádza, že české predpisy síce zasahujú do práva na súkromie, no zároveň existuje potreba ochrany verejného zdravia. Povinnosť očkovania sa dá podľa súdu v demokratickej spoločnosti považovať za nevyhnutnosť.

 

„Hlavným cieľom musí byť, aby bolo každé dieťa chránené proti vážnym ochoreniam, či už prostredníctvom očkovania alebo kolektívnej imunity," informoval ESĽP.

Rozhodnutie, ktoré sudcovia schválili v pomere 16 ku 1, je prvým rozhodnutím ESĽP v súvislosti s povinným očkovaním proti detským chorobám, pripomína BBC.

Verdikt je konečný. Napriek tomu, že povinné a nedobrovoľné očkovanie je istým narušením telesnej integrity a vzťahuje sa naň článok osem Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, súd uznal, že Česká republika svojím rozhodnutím vyžadovať očkovanie u detí len „presadzuje legitímne záujmy ochrany zdravia a práv ostatných ľudí", cituje rozhodnutie český spravodajský portál TN.cz. Podľa súdu je potrebné poukázať „na to, že očkovaciu povinnosť v Českej republike podporujú zdravotnícke úrady".


Medzi povinné patria v Česku očkovania detí proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, žltačke typu B a ochoreniam, ktoré spôsobujú baktérie známe pod názvom Haemophilus influenzae. Povinná je tiež vakcinácia proti osýpkam, rubeole a mumpsu. Výnimka platí len pre tých, ktorí tak nemôžu spraviť kvôli zdravotným dôvodom.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies