Súd zakázal zverejnenie videozáznamu Pussy Riot na internete

NETKY.SK • 29 November 2012, 12:45 • 2 min
Súd zakázal zverejnenie videozáznamu Pussy Riot na internete

Súd zakázal zverejnenie videozáznamu Pussy Riot na internete - Krimi Moskovský súd dnes rozhodol, že videozáznamy s vystúpeniami členiek punkovej skupiny Pussy Riot, vrátane ich punkovej modlitby v Chráme Krista Spasiteľa, sú extrémistické a zakázal ich z

slovakia

left justify in out

img

Moskovský súd dnes rozhodol, že videozáznamy s vystúpeniami členiek punkovej skupiny Pussy Riot, vrátane ich punkovej modlitby v Chráme Krista Spasiteľa, sú extrémistické a zakázal ich zverejnenie na internete na území Ruska. 

Súd, ako s odvolaním sa na jeho hovorcu informovala agentúra DPA, v zdôvodnení verdiktu uviedol, že vystúpenie Pussy Riot v moskovskom chráme môže uraziť pravoslávnych veriacich. Okrem toho ich vystúpenie podľa súdu obsahovalo skrytú výzvu na vzburu a neposlušnosť, napísala agentúra Interfax.

Prokurátor vo svojom vystúpení na dnešnom pojednávaní uviedol, že na základe psychologicko-lingvistickej expertízy možno konštatovať, že videomateriály majú extrémistické zameranie.

Fakt, že by videozáznamy Pussy Riot mohli byť voľne prístupné na internete, podľa prokurátora by mohol viesť k podnecovaniu prejavov nenávisti na báze náboženskej alebo národnostnej príslušnosti. 

Okrem toho odborníci, na ktorých sa obrátil súd so žiadosťou o expertízu, konštatovali, že videozáznamy mohli byť návodom na zorganizovanie masových demonštrácií, aké sprevádzali Arabskú jar v moslimských krajinách či akciu podobnú protestu Obsaďte Wall Street. Obsahovali údajne aj návod, ako dostať príslušníkov bezpečnostných orgánov na "druhú stranu" - k odporcom súčasnej vlády.

Tri členky Pussy Riot - Nadeždu Tolokonnikovovú, Mariu Aľochinovú a Jekaterinu Samucevičovú v auguste súd odsúdil na dva roky väzenia za chuligánstvo a urážku náboženského cítenia. V odvolacom konaní potom súd zmenil rozsudok Samucevičovej na podmienečný.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies