Ukrajina stiahla na Donbas 125-tisíc vojakov. Ide o polovicu celého personálu ozbrojených síl

NETKY.SK • 1 December 2021, 15:07 • 2 min
Ukrajina stiahla na Donbas 125-tisíc vojakov. Ide o polovicu celého personálu ozbrojených síl

MOSKVA – Kyjev vyslal do Donbasu 125-tisíc vojakov a dôstojníkov – polovicu personálu ukrajinskej armády. Uviedla to oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharová.

slovakia

left justify in out

„Ozbrojené sily Ukrajiny zvyšujú vojenskú silu, sťahujú ťažkú techniku a personál. Podľa niektorých správ už počet vojakov v zóne konfliktu dosahuje 125 tisíc ľudí, a ak niekto nevie, je to polovica z celého zloženia ozbrojených síl,“ povedala na brífingu.

 

img

 

Zástupkyňa rezortu dodala, že Moskva je znepokojená faktickým odmietnutím Kyjeva na mierové urovnanie tohto konfliktu. Špeciálna monitorovacia misia OBSE zaznamenáva porušovanie prímeria pozdĺž celej línie. „Stále častejšie sa používajú ťažké zbrane zakázané Minskými dohodami. V prvom rade trpia ostreľovaním ukrajinskej armády civilisti,“ povedala.

 

Prečítajte si tiež: Skupina 27 ruských diplomatov opustí Spojené štáty

 

Zacharová dodala, že západní ochrancovia ľudských práv ignorujú situáciu, hoci tu ide o populáciu celého regiónu. „Ktoré vymiera, ktoré trpí, ktoré je na pokraji katastrofy a okolo ktorého sa sťahuje vojenská slučka kyjevského režimu,“ povedala. Zacharová pripomenula, že návrh zákona, ktorý do parlamentu predložil prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, stanovuje prijatie zahraničných jednotiek na územie krajiny v roku 2022. To priamo odporuje Minským dohodám.

 

img

 

Pred pár dňami minister zahraničných vecí Sergej Lavrov oznámil presun vojenskej techniky krajín NATO k ruským hraniciam. Dodal, že na Donbase sa zvýšil aj počet západných inštruktorov. Podľa šéfa ruskej diplomacie môžu takéto kroky krajín aliancie vyprovokovať ukrajinské úrady k „vojenským dobrodružstvám“, čo vytvára priame ohrozenie bezpečnosti Ruska.

 

Spojené štáty americké a ich spojenci nedávno výrazne zvýšili aktivitu v Čiernom mori. Podľa ministerstva obrany Ruskej federácie sa štáty snažia vytvoriť skupinu vojsk v blízkosti ruských hraníc a jedným z cieľov Washingtonu je vojenský rozvoj Ukrajiny. "USA študujú situáciu v prípade vojenského riešenia konfliktu na Donbase,uviedli na ministerstve.

 

img

 

Zároveň Kyjev a západné štáty naopak vyjadrujú obavy zo sťahovania ruských síl k západným hraniciam krajiny. Ako v reakcii zdôraznil prezidentský tlačový tajomník Dmitrij Peskov, "Moskva presúva vojská na svojom území a podľa vlastného uváženia – to nikoho neohrozuje a nikoho by to nemalo zaujímať."  

 

K téme: Americké námorníctvo našlo spôsob, ako obísť zákon a zostať v Čiernom mori

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona