Čo čaká dovolenkárov? Pozrite si podmienky vstupu do niektorých dovolenkových destinácií

NETKY.SK • 7 Júl 2021, 16:24 • 2 min
Čo čaká dovolenkárov? Pozrite si podmienky vstupu do niektorých dovolenkových destinácií

Chystáte sa na dovolenku? V tom prípade by ste mali vedieť, aké sú podmienky pre vstup do cudzích krajín. Vybrali sme pre vás Chorvátsko, Bulharsko, Maďarsko, Taliansko, Ukrajinu a Grécko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čo čaká dovolenkárov na ceste do Chorvátska?

Chorvátsko nečakane sprísnilo podmienky vstupu do krajiny s platnosťou od 1. júla. Počas júna sa totiž mohli Slováci do Chorvátska presúvať bez povinného testovania či akéhokoľvek ďalšieho potvrdenia o zaočkovaní alebo prekonaní koronavírusu.

 

img

 

Prečítajte si tiež: V Európskej únii začal platiť digitálny COVID preukaz. Slováci si ho môžu stiahnuť tiež

 

Cestovanie dovolenkárom uľahčí európsky covid certifikát, kde si do aplikácie GreenPass môžu cestovatelia nahrať fakty o testovaní, očkovaní alebo svojej imunite. 

 

Pred cestou sa odporúča vyplniť online formulár, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia dovolenkárov, či ľudí, ktorí prechádzajú cez hranice. Ak nebudete mať vyplnený formulár, môžete rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. „Pri zadávaní viacerých osôb odporúčame nepridávať ich ako spolucestujúcich, ak chcete k jednotlivým osobám skenovať dokumenty osobitne. V prípade detí do 12 rokov tieto môžu byť uvedené ako spolucestujúci, adresu pobytu v Chorvátsku uviesť stručne. Odporúčame použiť anglickú verziu aplikácie napriek tomu, že existuje aj slovenská verzia,“ odporúča portál dovolenka.sme.sk.

 

Pri vstupe do Chorvátska je potrebné preukázať sa platným cestovným dokladom alebo občianskym preukazom, s platnosťou aj v čase pobytu a návratu na Slovensko. Cestujúcim prichádzajúci z krajín alebo regiónov Európskej únie, alebo krajín a regiónov schengenského priestoru, a krajín pridružených k schengenskému priestoru, a ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Zelenom zozname Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, bez ohľadu na štátne občianstvo, sa umožní vstup do Chorvátskej republiky za rovnakých podmienok ako pred nástupom COVID-19, ak nevykazujú žiadne príznaky choroby a neboli v úzkom kontakte s takýmito pacientmi. Slovensko je na zelenom zozname Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb krajín od 17. júna 2021.

 

Mohlo by vás zaujímať: Dovolenka pri mori, ktorá ani v roku 2021 nestojí more peňazí

 

Ak uvedené osoby bez zdržania prechádzali cez iné krajiny či regióny na hraničné priechody republiky, mali by na hraničnom priechode preukázať, že sa nezdržiavali v tranzitných priestoroch, a v takom prípade nebudú musieť predložiť dôkazy o vykonaní testov, alebo očkovacie certifikáty, potvrdenia o prekonaní COVID-19, a tiež im nebude prikázaná karanténa.

 

Čo ak nepredložíte test?

Ak cestujúci nepredloží negatívny výsledok testu, musí nastúpiť na povinnú 10-dňovú karanténu, ktorú možno ukončiť podstúpením testu priamo v Chorvátsku. Za porušenie karantény v Chorvátsku hrozí pokuta vo výške približne 1100 eur.

 

Turistom sa odporúča, aby v prípade, ak majú podozrenie na koronavírus alebo niektorý z jeho symptómov, bezodkladne informovať vlastníka alebo prevádzkovateľa ubytovacieho zariadenia, ktorý následne kontaktuje lekára v zmluvnej ambulancii. Ak lekár potvrdí podozrenie, prevádzkovateľ zariadenia zabezpečí pre hosťa izolovanú izbu, poskytne mu respirátor a dezinfekciu a požiada ho, aby v danom priestore zotrval až do príchodu epidemiológa a odobratia vzorky na testovanie, alebo do prevozu infikovaného pacienta do nemocnice. V prípade, ste  ubytovaný súkromne, odporúča sa telefonovať na tieňovú linku s číslom 194.

 

Súvisiaci článok: Dovolenka doma či v zahraničí? Pozrite si, čo vás vyjde drahšie

 

Platné opatrenia v Chorvátsku

V Chorvátsku je povinné nosenie ochranných rúšok vo všetkých interiéroch, vrátane MHD. Taktiež v exteriéri, kde nie je možné dodržať bezpečnostnú vzdialenosť 1,5 metra. Všetkým podnikom a zariadeniam s občerstvením je umožnený predaj formou „so sebou“.  Otvorené sú kaviarne a reštauračné zariadenia na vonkajších terasách s dodržaním nariadení Úradu verejného zdravia Chorvátsku (rúška, dezinfekcia, 2 metre odstup).

 

Aké sú podmienky vstupu do Bulharska?

Dovolenkári cestujúci do Bulharska od 1. júna 2021 do 31. júla 2021 musia pred nástupom do dopravného prostriedku smerujúceho do Bulharska alebo pri vstupe na územie Bulharska predložiť napríklad maximálne 72 hodín starý negatívny výsledok PCR testu, maximálne 48 hodín starý negatívny výsledok rýchleho antigénového testu alebo potvrdenie o úplnom zaočkovaní proti koronavírusu,  v ktorom sa uvádza, že od úplného zaočkovania ubehlo 14 dní.

 

img

 

Osoby, ktoré prekonali COVID-19 za posledných viac ako 15 a menej ako 180 dní predložia výsledok PCR alebo rýchleho antigénového testu,ktorý potvrdzuje predchádzajúci výsledok ochorenia na koronavírus. Odporúča sa mať tieto doklady v anglickom jazyku. Doklad vždy musí obsahovať meno a priezvisko osoby zhodné s dokladom totožnosti, s ktorým cestuje, názov laboratória, ktoré testovanie vykonalo, miesto a dátum vyhotovenia a výsledok.

 

V súčasnosti nie je v Bulharsku nariadená povinná karanténa na všetkých čo prichádzajú do krajiny, samozrejme je povinné splniť podmienky pre samotný vstup do krajiny. Pri vstupe do Bulharska sa môže stať, že bude každému cestujúcemu odmeraná telesná teplota. Pre osoby, u ktorých bola testovaním potvrdená prítomnosť ochorenia COVID-19, ale boli vďaka miernemu priebehu prepustení do domácej karantény, je doba povinnej karantény stanovená na 10 dní. Pacienti, ktorí boli  po liečbe ochorenia COVID-19 prepustení z nemocnice, majú túto dĺžku karantény 14 dní odo dňa prepustenia.

 

Aké sú podmienky vstupu do Talianska?

Od 24. mája je povinnosťou každého cestujúceho pred vstupom do Talianska vyplniť a odoslať digitálny elektronický formulár, čiže digital Passenger Locator Form (dPLF). Dieťa môže byť zaregistrované spolu so sprevádzajúcou dospelou osobou. Vo formulári sú uvedené základné informácie o plánovanej ceste, telefonický kontakt a miesto pobytu v Taliansku. Formulár treba vyplniť pred odletom, pretože treba uviesť číslo sedadla v lietadle, avšak je možné ho upresniť aj neskôr. Návod na vyplnenie formuláru nájdete na stránke talianskeho ministerstva zdravotníctva v anglickom jazyku.

 

img

 

Po vyhodnotení formuláru dostane cestujúci na e-mail dokument v PDF formáte a individuálny QR kód, ktorým je potrebné preukázať sa pri vstupe do dopravného prostriedku (z mobilu alebo v tlačenej forme). Taktiež platí povinnosť vyplniť čestné vyhlásenie za každú fyzickú osobu. Po príchode samozrejme platí povinnosť registrácie na Oddelení prevencie príslušného zdravotníckeho zariadenia a povinnosť zaslania negatívneho výsledku testu.

 

Aké opatrenia platia v Taliansku?

Talianska vláda schválila dekrét pre uvoľňovanie opatrení platný od 26. apríla do 31. júla 2021. Krajina je farebne rozdelená na zóny, na ktoré sa vzťahujú rozdielne obmedzenia. Presúvať sa možno len medzi regiónmi, ktoré sú v žltej zóne. Presun z oranžovej a červenej zóny je možný len s certifikátom, respektíve zeleným pasom, ktorý umožňuje presun medzi regiónmi rôznych farieb a rizík. Dotýka sa osôb, ktoré boli zaočkované obomi dávkami, ale len vakcínou uznávanou v Európskej únii, alebo prekonali a vyliečili sa z COVID-19,  či osôb, ktoré sa preukážu antigénovým alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín. Potvrdenia môžu byť písomné alebo elektronické.

 

Núdzový stav Talianska bol predĺžený do 31. júla 2021. Rúška sú povinné v interiéroch i exteriéroch. Povinné je taktiež dodržiavanie odstupu. Stravovanie v hoteloch je pre hostí bez obmedzení.

 

Aké sú podmienky vstupu do Maďarska?

V prevádzke sú všetky hraničné priechody medzi Slovenskou republikou a Maďarskom. Od 23. júna 2021 sa rušia sa kontroly na vnútorných schengenských hraniciach Maďarska. Na územie Maďarska môžu vstúpiť osoby z územia Chorvátska, Rakúska, Rumunska, Srbska, Slovenska a Slovinska bez obmedzení s výnimkou prípadov vstupu civilnými lietadlami. Na území Maďarska je potrebné dodržať všetky protiepidemiologické opatrenia prijaté maďarskou vládou.

 

img

 

Od 9. júna 2021 občania Slovenska, ktorí majú platný oficiálny Certifikát o očkovaní s platným QR kódom, vydaný Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky a platný doklad totožnosti môžu bez obmedzení vstupovať na územie Maďarska, kde pre nich platia rovnaké pravidlá ako pre držiteľov maďarského očkovacieho certifikátu. Zároveň je umožnený vstup maloletým deťom a mládeži do 18 rokov v sprievode dospelého občana SR, ktorý je držiteľom certifikátu o očkovaní.

 

Platný certifikát sa na území Maďarska vyžaduje aj na prístup k službám a v interiéroch. Ak nemáte certifikát, musíte sa preukázať negatívnym testom.

 

Aké sú podmienky vstupu na Ukrajinu?

Železničná a autobusová doprava je momentálne pozastavená, tak isto i medzinárodná osobná, železničná a autobusová doprava cez všetky hraničné priechody. Nákladná, letecká, námorná a cestná doprava však funguje v štandardnom režime.

 

img

 

Podmienkou vstupu akéhokoľvek cudzinca na územie Ukrajiny je preukázanie sa negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového, ktorý nie je starší viac ako 72 hodín. Výnímku majú osoby mladšie ako 12 rokov, zamestnanci diplomatických misií a konzulárnych úradov cudzích štátov, zastúpenia oficiálnych medzinárodných misií, organizácie akreditované na Ukrajine a ich rodinní príslušníci, vodiči a členovia posádky nákladných vozidiel, autobusy vykonávajúce pravidelnú prepravu, členovia posádky leteckých a námorných, riečnych plavidiel, členovia posádok vlakov a rušňov, inštruktori ozbrojených síl členských štátov NATO a členských štátov NATO programu Partnerstvo za mier, ktorí sa zúčastňujú výcvikových aktivít pre ozbrojené sily, či osoby prepravujúce krvotvorné kmeňové bunky na transplantáciu.

 

Osoby, ktoré vstupujú na územie Ukrajiny musia byť poistené a preukázať sa poistnou zmluvou alebo potvrdením o poistení liečebných nákladov spojených s observáciou a liečbou koronavírusu. Poistenie musí byť platné počas celého pobytu na území Ukrajiny a uzatvorené v  poisťovacej spoločnosti, ktorá má zastúpenie alebo partnerskú poisťovňu na území Ukrajiny alebo prostredníctvom ukrajinskej poisťovacej spoločnosti.

 

Aké sú podmienky vstupu do Grécka?

Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa vyžaduje vyplnenie online, ktorý je potrebné odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny v anglickom jazyku. Vo formulári je potrebné uviesť údaje ako napríklad odkiaľ osoba cestuje, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu svojho pobytu v Grécku. Veľvyslanectvo SR v Aténach na základe skúseností odporúča, aby formulár vyplnili všetky osoby staršie 12 rokov individuálne.

 

img

 

Po odoslaní formulára dostane každý cestujúci žiadateľ potvrdzujúci mail o registrácii v online systéme a následne osobný QR kód,v deň príchodu do Grécka, zvyčajne tesne po polnoci, ktorý musí byť predložený pri príchode do Grécka v tlačenej alebo elektronickej podobe.

 

Online formulár musí byť vyplnený dôsledne, s aktuálnymi a správnymi údajmi. V prípade nekorektných informácií vo formulári môžu letecké spoločnosti odoprieť cestujúcemu nástup do lietadla.

 

Pri vstupe do Grécka musí každá osoba staršia ako 12 rokov predložiť negatívny výsledok PCR testu na COVID-19, ktorý vykonaný maximálne 72 hodín pred vstupom do krajiny alebo negatívny výsledok antigénového testu, vykonaný maximálne 48 hodín pred vstupom do krajiny.

 

Výsledková listina testu musí byť vystavená v anglickom, nemeckom, francúzskom, talianskom, španielskom alebo ruskom jazyku a musí obsahovať celé meno, tak ako je uvedené v cestovnom doklade, s ktorým občan SR vstúpi do Grécka.

 

Negatívny výsledok testu nemusí pri vstupe preukazovať dieťa do 12 rokov, osoba, ktorá absolvovala úplné zaočkovanie proti COVID-19 a má o tom potvrdenie vo vyššie uvedenom jazyku, z ktorého je zrejmé, že od zaočkovania druhou dávkou vakcíny uplynulo viac ako 14 dní.  Osoba, ktorá bola pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19 sa od 3. júla 2021 musí preukázať i aktuálny negatívnym testom.

 

Každý cestujúci môže byť pri vstupe do Grécka podrobený náhodnej zdravotnej kontrole. Odmietnutie takejto kontroly môže viesť k odopreniu vstupu do krajiny. Ak je cestujúci pri náhodnej zdravotnej kontrole pozitívne testovaný na SARS-Cov-2, je nariadená povinná izolácia dotyčnej osoby aj jej sprievodu. Pozitívny cestujúci a jeho sprievod je následne prepravený do karanténneho hotela, kde podstúpia PCR testy na potvrdenie diagnózy. Najskôr po 10 dňoch od potvrdenia diagnózy môžu hostia podstúpiť nové testy. Výdavky na ubytovanie v karanténnych hoteloch hradí grécky štát.

 

Platné opatrenia v Grécku

Nosenie rúška je povinné na celom území krajiny vo vnútorných priestoroch bez výnimky, vrátane MHD, pričom pokuta za porušenie povinnosti je 300 eur. Používanie rúška vo vonkajších verejných priestranstvách už nie je povinné, je však povinné v prípade preplnenosti vonkajšieho priestoru. Pri návšteve kostolov a bohoslužieb je povinné nosenie respirátora alebo zdvojeného rúška.

 

img

 

V osobných vozidlách s kapacitou do 7 miest môžu cestovať 3 osoby plus vodič, v 9-miestnom vozidle je povolené prepravovať 4 osoby + vodič, nariadenie sa nevzťahuje na maloleté deti a telesne postihnutých.

 

Na celom území krajiny je povolená prevádzka kaderníckych a kozmetických salónov, samozrejme iba po vopred dohodnutom termíne a za dodržiavania pravidiel telesného odstupu. Taktiež bolo povolené otvorenie exteriérových archeologických pamiatok a verejných parkov.  otvorené vonkajšie terasy reštaurácií, barov a kaviarní a od 1. júla sa otvárajú kiná a divadlá s maximálnou kapacitou 50% s povinnosťou prekrytia horných dýchacích ciest.

 

img

 

V prípade, že ste sa rozhodli vycestovať za dovolenkou mimo Slovenska, želáme šťastnú cestu, veľa opatrnosti a krásnu dovolenku!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies