Súd rozhodol o treste pre dvoch Rusov podozrivých z účasti na bojoch v Donbase

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 17:22 • 2 min
Súd rozhodol o treste pre dvoch Rusov podozrivých z účasti na bojoch v Donbase

KYJEV - Ukrajinský súd uznal dnes za vinných z podnecovania terorizmu a ďalších zločinov dvoch ruských občanov, údajne vojakov v aktívnej službe, ktorých zadržali vlani na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Obom udelil trest odňatia slobody až na 14 rokov, informujú tom svetové agentúry. Súd v tomto prípade rozhodol, že Jevgenij Jerofejev a Alexandr Alexandrov sú príslušníkmi zvláštnych jednotiek ruskej armády a boli na prieskumnej misii. Ruské ministerstvo obrany stále uvádza, že Moskva na východ Ukrajiny vojakov neposiela a obaja títo vojaci z aktívnej vojenskej služby vystúpili. V oblasti údajne pôsobili ako dobrovoľníci.

 

Jerofejeva a jeho spolubojovníka Alexandrova zadržali ukrajinskí vojaci 16. mája neďaleko mesta Ščasťa v Luhanskej oblasti. Ukrajinské velenie vtedy tvrdilo, že ide o ruských vojakov. Ruské ministerstvo obrany však deklarovalo, že títo ruskí občania v čase svojho zadržania na Ukrajine neboli v aktívnej službe ako príslušníci ruských ozbrojených síl.

 

Jerofejev sa podľa médií ešte vlani počas výsluchu priznal, že velil diverznému oddielu pozostávajúcemu z 12 vojakov, medzi ktorými bol aj Alexandrov. Na základe tohto priznania i ďalšieho vyšetrovania vzniesli voči dvojici Rusov obvinenie z prípravy a rozpútavania ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.

 

O Jerofejevovi a Alexandrovi sa hovorí v súvislosti s možnou výmenou väzňov, ktorá by mohla nastať medzi Moskvou a Kyjevom. Rusko by za nich druhej strane mohlo vydať bývalú ukrajinskú navigátorku a operátorku bojového vrtuľníka Nadiju Savčenkovú, ktorú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies