Lewis Hamilton sa môže stať najlepším pilotom histórie F1 už v tejto sezóne

NETKY.SK • 13 Október 2020, 12:16 • 2 min
Lewis Hamilton sa môže stať najlepším pilotom histórie F1 už v tejto sezóne

V sezóne ovplyvnenej koronavírusom sa išlo opäť na trati, ktorá vypadla z kalendára F1 už po sezóne 2013. Netradičný termín pretekov a netradičné miesto, ale na nemeckom Nürburgringu sa oslavoval očakávaný víťaz. A nielen to. Brit Lewis Hamilton si užíval tóny britskej hymny a prvýkrát aj honor najúspešnejšieho pretekára formuly 1 v histórii.

slovakia

left justify in out

Bol to jeho veľký vzor 

Triumfom číslo 91 dostihol svoj veľký vzor Michaela Schumachera a je takmer isté, že zakrátko ho aj prekoná.


"Ani neviem, čo povedať. Je to česť aj obrovské emócie v jednom. Myslím na všetkých ľudí, ktorí mi pomáhajú. Ako chlapec som súťažil v počítačových hrách a bol som tam Michaelom Schumacherom. Áno, bol to môj idol. Nikdy by mi však nenapadlo, že sa s ním niekedy budem porovnávať alebo dokonca prekonávať jeho rekordy," uviedol Lewis Hamilton, cituje ho aj portál ORF.

 

img

 

Šéf Mercedesu to zobral s úsmevom 
"Každý rekord bude jedného dňa prekonaný. Tie Michaelove vyzerali nedotknuto, ale objavil sa Lewis. A po ňom príde zasa niekto, kto jeho prekoná. Teraz je však pravdepodobne ešte len v škôlke," vyhlásil šéf Mercedesu Toto Wolff.

 

Bol vtedy šampiónom GP2
Keď sa v roku 2006 Schumacher na Veľkej cene Číny dočkal rekordného a zároveň posledného 91. víťazstva, dvadsaťročný Lewis Hamilton vyhral šampionát série GP2. Už vtedy bol taký dominantný, že ovládol aj preteky, kde dostal časovú penalizáciu za nesprávny prejazd boxami. Syna brazílskeho šampióna Nelsona Piqueta ml. zdolal o 12, ale tretieho Francúza Alexandra Prémata až o 48 bodov. S Piquetom ml. sa o rok na to už bojovali v cockpitoch monopostov F1.

 

img

 

Úspech s McLarenom

Pred sezónou 2007 sa objavili v McLaren-Mercedes dve voľné miesta. Jedno zaplnil vtedajší dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso a druhé sa ušlo práve Lewisovi Hamiltonovi. Už v roku 2008 získal prvý titul majstra sveta - v pamätnom súboji o 1 bod pred Brazílčanom Felipem Massom na Ferrari.

 

 

Ďalšie štyri roky kontinuálne úspechy nepriniesli. F1 bola ovplyvnená novými pravidlami, monoposty sa diametrálne zmenili a nastala doba nadvlády Red Bullu (2010-2013).

 

Prestup do Mercedesu

Nakoniec sa ambiciózny Hamilton v roku 2013 dohodol s Mercedesom, kde prevzal štafetu práve po Schumacherovi. A hoci sa to spočiatku nezdalo, Mercedes sa stal pre neho tým, čím pre Schumachera Ferrari. Už v roku 2014 pridal druhý titul majstra sveta a odvtedy víťazí každým rok. Jedinou výnimkou bola edícia 2016 a triumf jeho tímového kolegu Nica Rosberga.

 

img


"Naozaj som si ešte pred pár rokmi nevedel predstaviť, že raz padnú Schumacherove rekordy. Je to však dôkaz, že keď človek chce a má okolo seba tých správnych ľudí, všetko je možné," podotkol Hamilton.

 

Prevzatie prilby 

Pri slávnostnej ceremónii po Veľkej cene Eifelu sa odohral aj jeden dojímavý moment. Mick Schumacher odovzdal Hamiltonovi otcovu červenú prilbu a Brit mal slzy na krajíčku. Bolo to symbolické odovzdanie žezla do budúcnosti, lebo Schumacherov rekordný počet majstrovských titulov (7) s veľkou pravdepodobnosťou Hamilton dorovná už po tejto sezóne.

 

img

 

Dominancia bude zrejme pokračovať

Aktuálne má na čele náskok 69 bodov pred kolegom z Mercedesu Valtterim Bottasom a do konca sezóny zostáva odjazdiť už len šesť veľkých cien. "Technické predpisy vo formule 1 sa nezmenia ani v nasledujúcej sezóne a Mercedes by mal opäť disponovať najsilnejším monopostom. Rekordný ôsmy titul Hamiltona teda ani zďaleka nie je nereálny," zaprognózoval si portál iDnes.cz.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies