Špargľa je prospešná pre naše telo

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 14:00 • 2 min
Špargľa je prospešná pre naše telo

Špargľa je veľmi zdravá a nášmu telu prospešná zelenina, ktorá sa po desiatkach rokov opäť vracia do našich domácností. Prečo by sme ju mali jesť, v čom všetkom nám pomáha a ako ju konzumovať?

slovakia

left justify in out

Špargľa je obľúbená zelenina známa svojimi regeneračnými a liečivými účinkami už po tisíce rokov. Obsahuje veľké množstvo vitamínov i minerálnych látok.

 

Poznajte jej históriu 

 

Špargľa pôvodne pochádza z Orientu a už v staroveku sa používala ako afrodiziakum. V stredoveku bola vyhlásenou pochúťkou. Dnes sa pestuje po celom svete. Desiatky rokov sa jej pritom darilo aj na našom území vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a za prvej republiky. 

 

Po komunistickom prevrate v roku 1948 začala byť pokladaná za buržoázny prežitok a jej pestovanie bolo zastavené. To bola ale len zámienka, tým pravým dôvodom bolo to, že poľnohospodárskych družstvách si nevedeli s jeho pestovaním rady, a špargľa im tak hnila na poliach. Ide totiž o veľmi náročnú rastlinu, o ktorú je potrebné sa každý deň starať.

 

Farebné odrody

 

Pôvodne existovala iba zelená špargľa, ktorá získava svoju typickú farbu vďaka slnečným lúčom. Šľachtiť sa začal až v 17. storočí. Vďaka tomu vznikla aj najobľúbenejšia a najhojnejšie pestovaná biela špargľa.

 

img

 

Táto odroda pri zbere nesmie prísť do styku so slnečnými lúčmi, a preto sa na jar prikrýva zeminou. Súčasným trendom je potom aj fialová špargľa, ktorá má oproti tej bielej horkastú chuť. Farbu jej dodáva prírodná látka antocyan.

 

Špargľa je trváca rastlina, z koreňového trsu vyrastajú dužinaté výhonky označované ako pazochy. Jej plody sú červené bobule. Konzumujú sa ale samozrejme len mladé výhonky, ktoré vyrastajú z koreňov.

 

Pomáha nášmu telu

 

Špargľa je ideálna pri chudnutí. Obsahuje totiž veľké množstvo nerozpustnej aj rozpustnej vlákniny, a vďaka tomu sa po jej konzumácii budete cítiť sýti. Navyše jej môžete pokojne zjesť aj väčšie množstvo, pretože obsahuje minimum kalórií. V 100 gramoch bielej špargle nájdeme približne 94 kilojoulov.

 

Vďaka vláknine je ľahko stráviteľnou zeleninou, ktorá pomáha aj ľuďom, ktorí majú zažívacie problémy. Sú v nej obsiahnuté aj probiotické oligosacharidy - tie zaisťujú dostatočnú tvorbu prospešných baktérií pre črevá. Špargľa vás tak zbaví nadúvania a plynatosti.

 

img

 

Je však aj dobrou prevenciou proti obličkovým kameňom či infekciám močových ciest. Špargľa je prospešná aj pre náš kardiovaskulárny systém. Podporuje krvotvorbu a chráni malé cievky pred popraskaním. Nájdeme v nej aj látku glutation, ktorá patrí k tým najsilnejším antioxidantom, ktoré podporujú náš imunitný systém. Je tak vhodnou prevenciou proti rakovine pečene, čriev, ale i kostí. Ďalej je v nej je obsiahnutý aj tryptofán, čo je esenciálna mastná kyselina, ktorá je už po stáročia používaná ako prírodné antidepresívum.

 

Špargľa obsahuje aj takzvané mikronutrienty, ako je napríklad vitamín A - ten je dobrou prevenciou proti rakovinotvorným bunkám a tiež pomáha nášmu zraku či koži. Odborníčka potvrdzuje, že v tejto zelenine nájdeme aj vitamíny C, E a K, ktoré majú antioxidačné (ochrana proti voľným radikálom) či dokonca antikarcinogénne účinky. Veľké množstvo vitamínu C potom prispieva k tvorbe kolagénu, ktorý je dôležitý pre spojivosť a pružnosť našich tkanív.

 

V špargli sú zastúpené aj minerálne látky, ako sú draslík, fosfor, zinok, železo, jód alebo sodík. Nájdeme v nej aj kyselinu listovú, ktorá podporuje krvotvorbu a má blahodárny vplyv na cievy, zlepšuje okysličenie mozgu a kardiovaskulárne funkcie, vďaka tomu pomáha aj znižovať krvný tlak a tiež prospieva tehotným ženám pre správny vývoj plodu.

 

Dôležitá je príprava

 

Sezóna špargle je krátka a čerstvú špargľu zoženiete iba v máji. V supermarketoch ju samozrejme kúpite po celý rok, ale tá už, najmä čo sa chuti týka, nie je tak výrazná. Najlepšie je konzumovať špargľu čo najčerstvejšiu, najlepšie ešte v ten deň zberu. Čerstvá špargľa má zovreté a pevné hlavičky a tiež príjemne vonia, naopak stará je zvrásnená a gumová a má zaschnuté a zažltnuté konce.

 

img

 

Čo sa týka prípravy, tak čerstvú zelenú špargľu netreba lúpať, iba ju umyte vodou. Potom odlomte drevnaté konce. Zviažte jednotlivé paličky dohromady špagátom a varte zhruba 5 minút. Naopak biela špargľa sa zbaviť šupky pred varením musí. Urobiť si však môžete aj špargľovú polievku. Konkrétnych receptov, ako a s čím špargľu servírovať, nájdete na internete veľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies