Súd rozhodol o odstránení bývalého pretekára F1 zo sankčného zoznamu EÚ

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 17:21 • 2 min
Súd rozhodol o odstránení bývalého pretekára F1 zo sankčného zoznamu EÚ

Všeobecný súd Európskej únie v stredu (20. 3.) rozhodol, že bývalého ruského jazdca Formuly 1 (F1) Nikitu Mazepina by mali odstrániť zo sankčného zoznamu EÚ. Ocitol sa na ňom po vypuknutí vojny na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Únia uvalila sankcie na Nikitu Mazepina pred dvoma rokmi z dôvodu úzkych väzieb jeho otca Dmitrija Mazepina na Kremeľ. Pretekár následne prišiel o miesto v tíme F1 Haas, ktorý s ním rozviazal zmluvu. V súvislosti so zaradením na sankčný zoznam EÚ sa obrátil na Všeobecný súd EÚ, ktorý mu dal za pravdu.

„Rodinná väzba s jeho otcom, ruským podnikateľom Dmitrijom Mazepinom, nie je dostatočná na to, aby sa považoval za osobu, ktorú s otcom spájajú spoločné záujmy, a aby bol preto vedený na (sankčných) zoznamoch,“ uviedol súd.

EÚ pred dvoma rokmi tvrdila, že Dmitrij Mazepin, spoluvlastník a bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Uralchem, patrí do „najbližšieho kruhu“ ruského prezidenta Vladimira Putina. Miliardár bol podľa EÚ zároveň hlavným sponzorom pretekárskych aktivít svojho syna.

Tím Haas po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ukončil spoluprácu aj s ruskou firmou Uralkali, v ktorej Dmitrij Mazepin vlastní podiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / AP / Reuters, Foto: BBC / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies