Čína nechce terorizmus a zasahovanie, do OSN poslala jasný odkaz

NETKY.SK • 4 September 2020, 13:08 • 2 min
Čína nechce terorizmus a zasahovanie, do OSN poslala jasný odkaz

Komunistická krajina reagovala na list, ktorý poslali odborníci OSN. Tým sa nepáči čínsky zákon, ktorý zakazuje aj terorizmus či zásahy zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Peking – Čínski predstavitelia žiadajú Organizáciu spojených národov, aby sa nemiešala do vnútorných záležitostí. Reagovali tak na dopis, ktorým osobitní ľudsko-právni spravodajcovia OSN upozorňovali najľudnatejšiu krajinu sveta.

 

Tvrdia totiž, že ich zákon o národnej bezpečnosti je rizikom pre občianske slobody v Hongkongu. Nazdávajú sa tiež, že je proti medzinárodnému právu. Správu o tom priniesla AFP.
 

Zvrchovanosť

"Niektorí ľudia ignorujú fakty a hrubo zasahujú do vnútorných záležitostí Číny," prezradila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing. Taktiež jasne vyzvala poradcov OSN, aby "do čínskych záležitostí prestali zasahovať".

 

 

Práva

Zákon schválený čínskym parlamentom 30. júna, môže podľa OSN "neprípustným spôsobom zasahovať do práv, akými sú sloboda vyjadrenia názoru, sloboda prejavu a sloboda pokojného zhromažďovania".

 

Návrh OSN

OSN preto prišla s návrhom, aby bola menovaná nezávislá osoba, ktorej úlohou bude preveriť predmetnú záležitosť. Mala by sa pozrieť, či tento zákon je v súlade so záväzkami Pekingu v oblasti ľudských práv.
 

Zákaz terorizmu

Zakazuje totiž niektoré konania, ktoré ázijská krajina považuje za aktivity smerujúce k odtrhnutiu Hongkongu od Číny. Zákon napríklad neumožňuje podvratnú činnosť voči vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Za porušenie týchto nariadení hrozia tresty do desiatich rokov. O tom, ako považujú Číňania bezpečnosť za dôležitú, hovorí Slovák žijúci v Číne v nasledujúcom videu.

 

 

Kritici však tvrdia, že norma sa dotkne slobody Hongkongu. Nariadenie má byť v nesúlade s dohodou, ktorú ČĽR uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala vedenie bývalej britskej kolónie. Hongkong vtedy získal status autonómneho čínskeho územia s vlastným systémom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona