Stúpol počet Slovákov hospitalizovaných na psychiatrii v zahraničí

NETKY.SK • 8 Október 2010, 11:59 • 2 min
Stúpol počet Slovákov hospitalizovaných na psychiatrii v zahraničí

Stúpol počet Slovákov hospitalizovaných na psychiatrii v zahraničí

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí konzuli sa za posledné obdobie stretávajú so zvýšeným počtom hospitalizovaných občanov SR na psychiatrických oddeleniach v zahraničí. "Nie je to fenomén iba letnej turistickej sezóny, ale počas tejto toho bolo o poznanie viacej ako inokedy," konštatovala na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Anna Juriková.
Išlo o turistov, ktorí sa zatúlali a neskôr ich našli dezorientovaných. V Španielsku sa ale napríklad liečili aj študenti na bipolárnu poruchu. Juriková pripomenula, že medzi hospitalizovanými sú tiež ľudia, ktorí nemajú žiadne poistenie, čo výrazne komplikuje ich návrat do vlasti.
Počas júna až augusta bol zaznamenaný zvýšený počet úmrtí, a to 147 oproti vlaňajším 106. Slováci zahynuli pri dopravných nehodách, ale aj na infarkt či spáchali samovraždu. Už tradične ich najviac prišlo o život v Čechách, ale podľa Jurikovej je z tejto krajiny hlásených najviac takýchto prípadov počas celého roka.
Na druhej strane bolo v letnom období menej zranených a hospitalizovaných v porovnaní s vlaňajškom. Poklesla i trestná činnosť páchaná Slovákmi. Mimoriadne aktívni boli v obľúbenej destinácii v Chorvátsku, kde kradli v hotelových izbách, ale aj z osobných automobilov.
V Taliansku zase zobrali 17 občanom SR vodičské preukazy, keďže jazdili pod vplyvom alkoholu. "Tento priestupok sa často vyskytuje aj v Poľsku," dodala Juriková. Slováci si nerobia ťažkú hlavu ani z maximálne povolenej rýchlosti, dodržiavania povinných prestávok na oddych či preťaženia vozidiel. Riaditeľka upozornila, že konzuli neposkytujú peniaze v prípade, že vodiči nemajú pri sebe požadovanú hotovosť na zaplatenie pokuty.
Zastupiteľské úrady (ZÚ) mali pomerne veľa práce aj s vydávaním náhradných cestovných dokladov. Stali sa prípady, keď turisti vycestovali buď s neplatným pasom, alebo jeho platnosť sa skončila počas pobytu v zahraničí. Juriková v tejto súvislosti pripomenula, že pri ceste s maloletým dieťaťom mu treba vybaviť vlastný cestovný pas. Iba jeho rodný list nepostačuje. Dieťa do päť rokov môže mať jeden z rodičov zapísané vo svojom pase.
Zaujímavý prípad riešilo veľvyslanectvo SR v Addis Abebe (Etiópia). Skupinka siedmich Slovákov išla poľovať do Stredoafrickej republiky, kde však Slovensko nemá svoje priame zastúpenie. Ich batožina vzhľadom na nestabilnú politickú situáciu v krajine vyvolala podozrenie u polícii a následne ich obvinili z pokusu o prevrat. Pri ich prepustení pomáhal francúzsky zastupiteľský úrad. "Je to jeden z veľmi dobrých príkladov úzkej spolupráce v rámci členských krajín EÚ," podčiarkla Juriková.
V porovnaní s minulosťou nebolo toľko problémov s podvodmi pri letných sezónnych prácach. Vo zvýšenej miere sa tým zaoberalo veľvyslanectvo v indickej Jakarte. Išlo o fiktívne sprostredkovanie práce za vysoké poplatky na ropných plošinách v Singapure. "Časť záujemcov vopred kontaktovala náš ZÚ. Títo mali šťastie, pretože si ušetrili finančné prostriedky," uviedla Juriková s tým, že niektorí až na mieste zistili, že ide o podvod a žiadnu prácu nemajú zabezpečenú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies