Slovenskú jednokorunovú bankovku vydražili za desaťtisíce eur

NETKY.SK • 20 November 2021, 11:26 • 2 min
Slovenskú jednokorunovú bankovku vydražili za desaťtisíce eur

BRATISLAVA - Zberatelia mali jedinečnú príležitosť kúpiť si jediný známy kus tejto bankovky na svete, ktorú na konci 2. svetovej vojny vydal Slovenský štát, ale nikdy sa nedostala do obehu.

slovakia

left justify in out

Jediný zachovaný exemplár slovenskej bankovky z roku 1945 vydražili na piatkovej internetovej aukcii za 49 182 eur, čo je 12-krát viac ako bol pôvodný odhad. Aukčná spoločnosť Bankovky.com stanovila jeho vyvolávaciu cenu na takmer 4 000 eur

 

img

 

Jej príbeh je veľmi zaujímavý. Bankovku vytlačili a následne skartovali v tlačiarni Neografia v Turčianskom svätom Martine. Bývalý zamestnanec, ktorý sa zúčastnil na prevoze už skartovaných kusov, využil príležitosť - vyniesol 5 dielov a z nich si zložil bankovku na pamiatku. Odtiaľ sa dostala do zbierky významného bratislavského zberateľa, ktorý ju mal v držbe od roku 1980.

 

Prečítajte si tiež: Najznámejšiu fyzikálnu rovnicu na svete vydražili za viac ako 1 milión dolárov

 

 „Aukcia je zameraná na papierové peniaze, ktoré obiehali na historickom území Slovenska, Čiech a Moravy od roku 1762 až po súčasnosť. Celkovo sa do dražby dostalo až 900 položiek v celkovej vyvolávacej cene takmer 100 000 eur. Zatiaľ najdrahšou predanou položkou dvojdňovej aukcie je 50 guldenov z roku 1800, ktoré dnes vydražil za 133 800 eur, z ktorého sú zberateľom známe len 3 kusy," uviedol spolumajiteľ aukčného domu Bankovky.com Aleš Kohout. „Rovnako ako minulý rok, keď naša spoločnosť vydražila v online aukcii najcennejšiu bankovku na našom území, päťtisíckorunáčku z roku 1919 za 57 200 eur, aj dnes sa potvrdzuje rastúci záujem o zberateľstvo bankoviek".

 

img

 

Možno vás zaujme: Zuzana Čaputová podpísala zaokrúhľovanie cien nákupov. Kedy začne platiť?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies