Štúdia priniesla nelichotivú prognózu pre oceány

NETKY.SK • 18 September 2020, 12:45 • 2 min
Štúdia priniesla nelichotivú prognózu pre oceány

Vedci z viacerých vedeckých inštitúcií si myslia, že hladina svetového oceánu do roku 2100 vzrásť o 40 cm.

slovakia

left justify in out

Buffalo - Hladina svetového oceánu môže byť do konca 21. storočia vyššia o takmer o 40 centimetrov. A to za predpokladu, ďalšieho topenia antarktických a grónskych ľadovcov. Uviedla to agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na medzinárodnú vedeckú štúdiu, ktorej výsledky publikoval vo štvrtok magazín The Cryosphere.

 

Teplota s slanosť

Analyzované boli dáta o teplote a slanosti oceánu. Na základe toho sa vytvorili počítačové modely, ktoré simulujú potenciálny úbytok ľadu na spomenutých miestach. Sledovali dva možné scenáre - v jednom ľudstvo pokračuje v znečisťovaní životného prostredia na súčasnej úrovni, v druhom dôjde do roku 2100 k drastickému zníženiu emisií.

 

Prvá možnosť

Prvý scenár topenia ľadu na Antarktíde zvýši hladiny oceánu o 30 centimetrov. Navyše k tomu grónske ľadovce pridajú ďalších 9 cm. Malo by to však katastrofický vplyv na životné prostredie všade na planéte. Zvýšilo by to ničivú silu prílivov a stámilióny ľudí žijúcich na pobrežiach by čelili opakovaným a silným záplavám.

 

 

Druhá možnosť

Druhý scenár je optimistickejší. Ten do roku 2100 počíta so zvýšením hladiny o tri centimetre nad rámec toho, čo sa predpokladá v dôsledku oteplenia vyvolaného priemyselnou revolúciou. Medzivládny panel OSN o zmene klímy v roku 2019 predpovedal, že úbytok ľadu v Grónsku prispeje k zvýšeniu hladiny o osem až 27 cm. Antarktída by mohla pridať ďalšie tri až 28 cm.

 

40 centimetrov

Štúdia, ktorá bola publikovaná na začiatku septembra v periodiku Nature Climate Change, predpovedá aj zvýšenie hladiny svetového oceánu do roku 2100 do 40 cm. "Jednou z najväčších neistôt, pokiaľ ide o to, o koľko stúpne hladina svetového oceánu, je, akým dielom k tomu prispeje ľadová pokrývka," uviedla Sophie Nowicki z univerzity v meste Buffalo.

 

 

Celkové množstvo ľadu v Antarktíde a Grónsku by však celkovo umožnilo zvýšiť hladina oceánov až o 65 metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona