Ruský prezident bol v Saudskej Arábii prijatý ako kráľ

NETKY.SK • 17 Október 2019, 08:44 • 2 min
Ruský prezident bol v Saudskej Arábii prijatý ako kráľ

MOSKVA - Štátna návšteva Vladimíra Putina v Saudskej Arábii sa zapamätá nielen zorganizovanými slávnostnými uvítaniami (auto ruského prezidenta sprevádzala kráľovska stráž na koňoch, hala pred stretnutím bola kadená, dravý vták ako darček od Putina), ale aj podpísané dohody.

slovakia

left justify in out

V Rijáde zorganizovali pre Vladimíra Putina prakticky kráľovské uvítanie: na letisku odzneli delostrelecké salvy, na ceste limuzína Aurus bola sprevádzaná sprievodom kavalérie a v paláci ruského prezidenta stretli s fanfárami a ruským "Vítajte".

 

Kráľ Salman bin Abdel Aziz Al Saud čakal na Putina v paláci. Rada pre pozdrav sa rozšírila do celej haly, s niektorými členmi delegácii vodcovia si potriasli rukami. V Modrej sále, ktorá pred návštevou kráľa a prezidenta bola starostlivo fumigovaná kadidlom, čakalo najmenej päťdesiat ľudí – zástupcovia podnikateľskej sféry, štátnej správy i širokej verejnosti na oboch stranách. Je zaujímavé, že ponúkali im nie orientálne sladkosti, ale čokoládkami s vlajkami Ruska a Saudskej Arábie.

 

Podujatie sa konalo za zatvorenými dverami

 

Keď nastal čas na výmenu darov, Putin odovzdal kráľovi Saudskej Arábie dravého vtáka. "Veľmi dobrý", pochválil ho ruský prezident.

 

Ruská strana veľmi ocenila výsledok návštevy. Putin označil tieto rozhovory za "absolútne konštruktívne a profesionálne". Prezident označil Saudskú Arábiu za jedného z popredných hospodárskych partnerov Ruska a vytvorená hospodárska rada je vynikajúcou príležitosťou na priamy dialóg medzi podnikmi oboch krajín.

 

Spolu s ruským prezidentom sa do Saudskej Arábie vydala aj veľká delegácia podnikateľov. Jednou z hlavných tém summitu bola vojensko-technická spolupráca. Čísla a dohody však neprinášajú to najdôležitejšie – pocit, že v krajinách, ktoré navštívil ruský prezident ho stretávali ako vodcu skutočnej superveľmoci. Chceli mu ukázať to najlepšie, obyčajní občania ho vítali ako svetovú celebritu, a korunovaný princ SAE Mohammed al-Nahyan nazval Vladimíra Putina bratom a priateľom a uviedol, že "Moskva je jeho druhým domovom".

 

Rusko nielenže roztrhlo akékoľvek pokusy o diplomatickú izoláciu ale dosiahlo radikálne diplomatické víťazstvá v kľúčovom regióne planéty. Stalo sa to napriek všetkému úsiliu Washingtonu, ktorý doteraz nechápe, ako Rusko sa stalo jediným svetovým hráčom, s ktorým si absolútne všetky krajiny, vrátane starých amerických spojencov, želajú byť priateľmi a spolupracovať na Blízkom východe.         




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies