Podľa Pašku zhabala nemecká vláda zdravotnícke pomôcky určené slovenským nemocniciam

NETKY.SK • 9 Marec 2020, 16:05 • 2 min
Podľa Pašku zhabala nemecká vláda zdravotnícke pomôcky určené slovenským nemocniciam

Jaroslav Paška informoval na sociálnej sieti Facebook o tom, že nemecká vláda zhabala kontajner plný zdravotníckych pomôcok, ktorý smeroval na Slovensko. Stalo sa tak vraj počas vybavovania formalít v prístave Hamburg. Ako sa k vyhláseniu postavili zodpovedné orgány?

slovakia

left justify in out

"Minulý týždeň bol pri vybavovaní formalít v prístave Hamburg nemeckými úradmi zhabaný kontajner obsahujúci osobné ochranné pracovné prostriedky (respirátory, a pod.), ktoré boli objednané a určené pre slovenské nemocnice a zdravotné zariadenia, kvôli ich akútnemu a kritickému nedostatku na pracoviskách, zabezpečujúcich liečbu pacientov nakazených koronavírusom," píše Paška na sociálnej sieti.

 

Podľa jeho slov týmto činom porušila nemecká vláda nie len základné pravidlo o voľnom pohybe tovaru v Európskej únii, ale aj ľudskosti a humanitárnych princípov. Zdravotnícke pomôcky ako respirátory a pod. mali byť legálne objednané i prepravované. Nemecko malo tieto pomôcky zoštátniť pre okamžité použitie v krajine. „V Slovenskej republike nemáme výrobcov špeciálnych osobných ochranných pracovných prostriedkov, preto sme odkázaní len na dovoz,“ vysvetľuje.

 

 

Stanovisko vlády a ministra zahraničných vecí

Podľa Paškových sa kompetentné orgány snažia incident ututlať a ignorujú nebezpečenstvá spojené s nedostatkom pomôcok. "Mlčanie našej vlády a ministra zahraničných vecí po takomto bezprecedentnom, nehoráznom incidente, ohrozujúcom zdravie a životy nielen odborného personálu, či vírusom nakazených pacientov v nemocničných zariadeniach, ale pri prudko, geometrickým radom sa šíriacej epidémii aj široké masy našich ľudí je naozaj nehorázne a neospravedlniteľné," dodáva.

 

K situácii sa vyjadril aj Pavel Macko (SPOLU)

Podľa slov Pavela Macka, člena strany SPOLU, ide o nepotvrdenú informáciu, ktorú nie je možné verifikovať. Paškovi tiež vytkol, že neuviedol ani zdroj týchto informácií a zbytočne šíri paniku. "Avšak zverejnené informácie v uvedenom príspevku naznačujú, že došlo ku spáchaniu trestného činu neznámymi páchateľmi, ktorí mali údajne zneužiť "štátny odborný aparát" na zaistenie prospechu súkromných osôb. Uvedený príspevok súčasne šíri informácie, ktoré majú potenciál vyvolať mimoriadne znepokojenie občanov," reaguje Macko.

 

Slovenský veľvyslanec má situáciu preveriť

Podľa slov premiéra Pellegriniho má slovenský veľvyslanec zistiť či došlo k zhabaniu spomínaného tovaru, ktorý mal smerovať na Slovensko. Situáciu budeme naďalej monitorovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies