Študenti STU v Bratislave vyvinuli unikátnu aplikáciu, ktorá sleduje vaše výdavky

NETKY.SK • 19 December 2017, 09:50 • 2 min
Študenti STU v Bratislave vyvinuli unikátnu aplikáciu, ktorá sleduje vaše výdavky

BRATISLAVA - Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvinuli aplikáciu, ktorá číta nákupné bločky a sleduje, koľko miniete.

slovakia

left justify in out

"Aplikácia vie zatriediť jednotlivé položky na bločkoch do kategórií a následne vytvárať rôzne grafy a tabuľky. Používatelia môžu sledovať výdavky v čase, porovnávať, koľko minuli na potraviny či pohonné hmoty za uplynulý týždeň oproti tomu aktuálnemu a informácie aj zdieľať. Každý používateľ tak vie, koľko na čo minul," vysvetlil jeden z autorov Pavol Ondrejka. Aplikácia sa dokáže vysporiadať s rôznymi typmi bločkov i názvami nakupovaných produktov. Umožňuje jej to umelá inteligencia, ktorá sa priebežne učí, čo kam zaradiť.

 

Študenti pred spustením projektu zisťovali, či je podobná aplikácia na trhu a či by o takúto pomoc ľudia mali záujem. Prieskum ukázal, že veľa ľudí by svoje výdavky rado kontrolovalo, ale len málo z nich to robí a aplikáciu by privítali.

 

"Stačí mať mobilný telefón, blok odfotografovať a systém s použitím počítačového videnia a optického rozpoznávania znakov dokáže obrázok previesť na digitálny text, z ktorého už vie vybrať jednotlivé informácie o položkách, ktoré sa následne použijú pri tvorbe prehľadných grafov či tabuliek," vysvetlil začiatky projektu ďalší zo študentov Jozef Mláka.

 

Aplikáciu zatiaľ testuje úzky okruh ľudí. Do testovania sa môže zapojiť aj verejnosť. Plná verzia by podľa autorov mohla byť dostupná v priebehu roku 2018.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies