Študenti a majstri stredných škôl v Košickom kraji vyrobili dvojmetrové kraslice

NETKY.SK • 7 Apríl 2023, 08:00 • 2 min
Študenti a majstri stredných škôl v Košickom kraji vyrobili dvojmetrové kraslice

KOŠICE - Farebné kraslice vysoké dva metre, jarné kvety a živý machový veniec pribudli v rámci veľkonočnej výzdoby pred Úradom Košického samosprávneho kraja (KSK). Vyrobili ju študenti a majstri Spojenej školy v Sečovciach. Informoval o tom v utorok hovorca KSK Michal Hudák.

slovakia

left justify in out

Štyri veľkonočné kraslice s priemerom 1,5 metra sú vyrobené z polystyrénu, ktorého časť pochádza aj zo zvyškov bývalého zateplenia telocvične. Hmotnosť jednej kraslice je 150 kilogramov, spolu symbolizujú štyri regióny Košického kraja. Na výrobu nebola použitá žiadna strojová technika, ide tak o ručnú prácu študentov a majstrov odborného výcviku školy. Informačná tabuľka pri každej kraslici opisuje techniku zdobenia a maľovania kraslíc v danom regióne, uviedla krajská samospráva.

 

Ďalším dominantným prvkom výzdoby je veľkonočný "kvitnúci" veniec s priemerom štyri metre. Oproti minuloročnému prútenému je ten aktuálny vyrobený z prírodného machu a sú v ňom zasadené jarné kvety, ktoré pri priaznivom počasí rozkvitnú počas nasledujúcich dní.

 

Veniec zdobia farebné vajíčka a zajačiky vyrobené z textilu patchworkovou metódou. Konštrukcia z repasovaného železa sa použila z adventného venca. "Tohtoročná Veľká noc pred úradom sa nesie najmä v znamení udržateľnosti. Keďže sme zelený kraj, všetky prvky výzdoby sú z prírodného alebo recyklovaného materiálu," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Veľkonočná výzdoba bude pred budovou úradu do konca apríla. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies