Zomrel muž, ktorý navrhol ikonickú figúrku Lego

NETKY.SK • 24 Február 2020, 11:14 • 2 min
Zomrel muž, ktorý navrhol ikonickú figúrku Lego

KODAŇ - Vo veku 78 rokov zomrel Jens Nygaard Knudsen, ktorý v 70. rokoch 20. storočia navrhol ikonickú minifigúrku stavebnice Lego s pohyblivými končatinami a vymeniteľnými trupmi.

slovakia

left justify in out

O smrti dizajnéra informoval jeho bývalý kolega Niels Milan Pedersen. Nygaard Knudsen zomrel minulú stredu v hospici v meste Hvide Sande, kde bol hospitalizovaný v dôsledku amyotropnej laterálnej sklerózy (ALS).

 

img

 

 

Knudsen vniesol do Lego domčekov život

Pedersen vo svojom vyhlásení vyzdvihol "fantastickú predstavivosť" svojho kolegu. Vysvetlil, že keby mali vo firme tzv. brainstormingy, v prípade Nygaarda Knudsena by mali podobu "brainhurikánov", tak veľa nápadov mal.Podobne o svojom zosnulom manželovi hovorila aj vdova Marianne. Uviedla, že minifigúrka bola vytvorená, aby sa do domčekov stavaných zo stavebníc Lega "dostal život". "V tom čase boli domčeky (zo stavebníc Lega) prázdne, preto navrhol túto postavičku," vysvetlila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LEGO (@lego),

 

Príbeh postavičky Lego

Jens Nygaard Knudsen pracoval vo firme Lego v rokoch 1968 - 2000, pričom panáčik, ktorého vytvoril v 70. rokoch, sa začal predávať v roku 1978Firma Lego rozhodla, že táto figúrka bude mať v tvári "neutrálny" výraz. Pre farbu pleti bola zvolená sýta žltá farba, aby sa tým predišlo rasovej diskriminácii. Tvár figúrky bola navrhnutá aj rodovo neutrálne, aby deti pri hre neboli nijako obmedzované. Od roku 2004 sa však v licencovaných stavebniciach začali na panáčikoch používať realistické farby, ich tváre vyjadrujú emócie a sú aj rasovo rozlíšiteľné.Okrem návrhu panáčika bol Nygaard Knudsen ako dizajnér zodpovedný napríklad aj stavebnice radov Space či Pirates.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LEGO (@lego),

 

Lego kocky sú na trhu už vyše 60 rokov

Dánska spoločnosť Lego bola založená v roku 1932 Olem Kirkom Christiansenom, ktorý spočiatku vyrábal drevené hračky. Koncom 40. rokov 20. storočia začali vyrábať aj hračky z plastu vrátane prvotných verzií Lego kociek. Vo svojej súčasnej podobe sa tieto kocky predávajú od roku 1958V roku 2018 zamestnávala spoločnosť Lego viac ako 17.000 ľudí.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona