Kto stojí za touto pomocou a ako ju vníma polícia?

NETKY.SK • 17 September 2020, 16:0 • 2 min
Kto stojí za touto pomocou a ako ju vníma polícia?

Aj vám na slovenských cestách dobre padne, keď sa nájde horlivý sprejer, ktorý vytvára takúto užitočnú pomoc? Môže tak však robiť?

slovakia

left justify in out

O množstve slovenských ciest sa už dlhodobo hovorí ako o tankodromoch. Keďže riešenie situácií je náročné a riešenie v podobe zaplátania výtlkov, alebo opravu celého povrchu vozoviek často neprichádza, tešia sa majitelia autoservisov, ktorí musia častejšie meniť tlmiče na vozidlách.

 

Tešia sa servisy

Preto mnohým vodičom dobre padne, nielen z hľadiska stavu tlmičov, ale v prvom rade z pohľadu bezpečnosti, že výtlky sú označené sprejom a tak sa vedia včas na jamu či vyvýšeninu pripraviť, prípadne, ak to dovoľuje situácia v cestnej premávke, tak prekážku obísť.

 

 

Dopravné značky

Hoci mnohokrát sa situácia rieši zvislým dopravným značením s vyznačením úseku, kde sú nerovnosti, no nepomôže to spozorovať konkrétny výtlk. A tak takúto dopravnú značku mnohí šoféri považujú skôr za pomyselné Pilátovo umývanie si rúk pred riešením problému.

 

Sprejeri - nefrajeri

Mnohé zo značení robia napríklad cestári, ktorí takto miesta budúcich opráv pripravujú. Túto možnosť však využívajú aj iní motoristi, ktorí sa z potreby preventívnej pomoci svojmu autu či aj z dôvodu kolegiality k iným šoférom stali sprejermi.

 

img

 

Ťažká úloha

Takéto činnosti na cestách, pokiaľ nejde o grafity, ale o funkčné označenie nebezpečenstva, nie je jednoznačné na posúdenie ani pre policajtov. Hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Michal Slivka však všeobecne pripomenul, že „značenie na cestách je v kompetencii správcu danej komunikácie“.

 

Záleží

No takéto označenie miesta výtlku, ktorý sa pre plynulosť a bezpečnosť premávky javí ako zjavná hrozba, nie je ako také priestupkom. No je potrebné myslieť na čarovný právnický pojem, či skôr slovíčko - „záleží“.

 

Aj údržba

Hovorca Prezídia PZ dodáva: „Vami spomínané značenie ale nemožno zamieňať s vodorovným značením podľa príslušného zákona. Objavuje sa na cestách najmä z dôvodu údržby alebo opráv, či prác vodárov a podobne,“ povedal s dôvetkom, že preto nie je jednoznačné, či môže ísť o porušenie noriem.

 

img

 

Popálení horlivosťou

Všeobecne to už tak chodí, že všetky snahy o pomoc nie sú vždy odmenené, ale často aj pokarhané či potrestané. Je mnoho prípadov, keď sa prílišnou horlivosťou, vplyvom nedodržania ďalších noriem či predpisov, môže spôsobiť iná škoda.

 

Nebezpečné

Ak by sprejer nebol označený, vytvoril by možnosť nebezpečenstva pre seba a ohrozoval by aj cestnú premávku. Najmä, ak by išlo o frekventovaný úsek.

 

 

Individuálne posúdenie

Preto je aj pre strážcov zákona nie celkom ľahké vyriešiť túto problematiku. „Posúdiť, či ide o porušenie zákona je preto vždy individuálnou otázkou a je potrebné každý prípad riešiť osobitne,“ vysvetlil.

 

Hovorca policajného prezídia dodal, že v tejto téme policajtom môže pomôcť aj názor správcu komunikácie či cestný správny orgán. „Prípadne ministerstvo dopravy, ktoré je gestorom cestného zákona,“ uzavrel Michal Slivka.

 

Pokračovanie nabudúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona