STU láka do svojich radov gymnazistov, organizuje Letnú univerzitu

NETKY.SK • 6 September 2010, 11:25 • 2 min
STU láka do svojich radov gymnazistov, organizuje Letnú univerzitu

STU láka do svojich radov gymnazistov, organizuje Letnú univerzitu

slovakia

left justify in out

img

Asi stovka stredoškolákov zasadla dnes do lavíc bratislavskej Slovenskej technickej univerzity (STU) a počas troch dní si vyskúša život vysokoškoláka. Univerzita s technickým zameraním chce aj takto prilákať záujemcov na svoje fakulty. Gymnazistov čaká v rámci Letnej univerzity bohatý program, pozrú si všetkých sedem fakúlt, špecializované laboratóriá a zoznámia sa s prostredím školy za asistencie poslucháčov STU.
Rektor STU Vladimír Báleš verí, že po absolvovaní už druhého ročníka Letnej univerzity zašle 99,9 percenta účastníkov prihlášku práve k nim. "Teší ma, že ste prišli, pevne verím, že sa oboznámite s STU, pričuchnete k vysokoškolskému životu," povedal v príhovore. Pripomenul, že STU je najlepšou a najstaršou technickou vysokou školou na Slovensku.
Účastníci sú 16- a 17-roční gymnazisti, dvaja pricestovali až zo srbského Báčskeho Petrovca. "Oslovovali sme gymnáziá, tie nominovali svojich študentov," vysvetlila výber Zuzana Mokošová, organizátorka.
Či STU láka skutočne dobre, sa zatiaľ nepodarilo overiť. "Nevyberáme si maturantov, tí sú viac-menej rozhodnutí, skôr je to na druhákoch, tretiakoch, tí nemajú celkom jasno. A takto by sme ich chceli aj motivovať," povedala Mokošová.
Prorektor Ján Kalužný gymnazistom povedal, že hoci je z roka na rok menej maturantov, nijako sa to neodráža v počte prijatých študentov na ich jednotlivých fakultách. Kalužný žiakov upozornil aj na prieskum súkromnej agentúry ARRA, ktorá zistila, že absolventi STU zarábajú najlepšie a zaujíma sa o nich aj najviac zamestnávateľov. "Sme nielen najstaršia univerzita, ale zdá sa, že aj veľmi kvalitná," konštatoval.
ARRA, ktorá meria kvalitu vysokých škôl, zistila, že absolvent STU v roku 2009 zarobil v čistom 736 eur.
"Zaujíma ma informatika a informačné technológie, chcem sa sem dostať a dúfam, že sa aj dostanem. Je to tu sympatické," zdôveril sa gymnazista Attila z Dunajskej Stredy.
Študentov čaká bohatý program, v rámci neho budú aj súťažiť o zaujímavé ceny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies