Misia na Mars bude pátrať po mikróboch špeciálnym laserom

NETKY.SK • 18 Február 2020, 7:53 • 2 min
Misia na Mars bude pátrať po mikróboch špeciálnym laserom

Rover Mars 2020 Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý sa má tento rok v lete vydať skúmať červenú planétu, bude vybavený laserovým lúčom s dosahom sedem metrov. Ten bude pripevnený na stožiari a využívať sa bude pre štúdium minerálov a hľadanie fosílií mikróbov.

slovakia

left justify in out

Na stožiari roveru bude tiež superkamera budúcej generácie, tzv. SuperCam - nová verzia kamery, ktorá je na staršej sonde Curiosity (tá sa nazýva ChemCam).

 

 

Šikovná krabica na cereálie

Prístroj je kombináciou kamery, lasera a spektrometra, pričom podľa agentúry Reuters vyzerá ako "krabica na cereálie".

 

Rover Mars 2020 bude pomocou infračerveného lasera na kamere zahrievať kamene mimo svoj dosah.

 

Potom bude cez kameru analyzovať plazmu a určovať jeho chemické zloženie, bez toho aby sa fyzicky vzorka odobrala.

 

Superkamera rovnako disponuje zeleným laserom a 100nanosekundovou optickou uzávierkou, čím podľa NASA dokáže identifikovať chemické zlúčeniny na povrchu červenej planéty v okolí roveru. Všetko toto vybavenie pomôže roveru nájsť sulfáty a uhličitany, čo by naznačovalo prítomnosť kvapalnej vody na Marse.

 

 

Dlhší rok ako na Zemi

Svoj prvý jazdný test absolvovalo rover Mars 2020 vlani 17. decembra v kalifornskom laboratóriu. Podľa Američanov sa dokázal pohybovať dopredu i dozadu a robiť piruety, a to po dobu desiatich hodín. Rover tiež zvládol prekonať menšie rampy.

 

Rover vraj prejde za jeden deň 200 metrov. Tamojší deň trvá 24 hodín 37 minút a 22 sekúnd, rok je však kvôli iným ročným obdobiam skoro dvakrát dlhší ako na Zemi.

 

 

Pristane presne o rok
Štart rakety s Roverom z floridského mysu Canaveral sa má uskutočniť tento rok v júli alebo v auguste, pristátie v kráteri Jazera na Marse plánuje NASA na 18. februára 2021.

 

Rover tam bude pátrať po stopách prípadného života, avšak teda nie súčasného, ​​ale kedysi v minulosti.

 

Daná misia je súčasťou väčšieho projektu, ktorý zahŕňa aj misie na Mesiac. Tie by mohli ľudstvo pripraviť na to, aby nakoniec osobne preskúmali aj Mars.

 

Nejde o jedinú aktuálne chystanú misiu na našu susednú planétu. Aj odborníci z Európskej únie a Ruska spolupracujú na misii na Mars, aby sa pokúsili zodpovedať otázku, či život na červenej planéte vôbec niekedy existoval.

 

Pokiaľ nedôjde k nečakaným zádrhelom ako nedávno s padákmi, ich sonda by sa tam mala vydať tento rok v júli. Pristáť sa potom má na marsovom povrchu budúci rok na jar, a to konkrétne na mieste zvanom Oxia Planum.

 

 

Ide o program ExoMars, na ktorom Európska vesmírna agentúra (ESA) tiež čiastočne spolupracuje aj s americkým úradom NASA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona