Obchodu s drogami sa v Európe darí, prečo je to tak?

NETKY.SK • 6 Jún 2019, 14:34 • 2 min
Obchodu s drogami sa v Európe darí, prečo je to tak?

BRUSEL - V roku 2017 bolo v Európe oznámených viac než 1,1 milióna prípadov zadržania nelegálnych drog. Najvyšší počet sa podarilo policajným zložkám zadržať v Španielsku, Británii a Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Počas rokov 2013 – 2018 bola Európa svedkom dramatických zmien v oblasti užívania a šírenia drog vrátane zvýšenia počtu nekontrolovaných látok. Trh, na ktorom prevládali látky rastlinného pôvodu dovezené do Európy, sa vyvinul na trh, kde syntetické drogy a ich výroba zohrávajú čoraz významnejšiu úlohu.

 

img

 

Hlavnými oblasťami, odkiaľ sa nelegálne drogy dostávajú do Európy, sú Južná Amerika, západná Ázia a severná Afrika, zatiaľ čo Čína je dôležitým zdrojom nových psychoaktívnych látok. Európa vyrába najmä kanabis a syntetické drogy. Kanabis sa vyrába väčšinou na lokálnu spotrebu, kým syntetické drogy okrem iného aj na export do iných častí sveta.

 

img

 

Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) upozornilo, že využívanie sociálnych médií, obchodovania cez tzv. "hlboký web" (deep web) a šifrovacích techník zohráva čoraz väčšiu úlohu pri obchodovaní s drogami. V roku 2017 bolo v EÚ zaznamenaných viac ako 104 000 prípadov zachytenia kokaínu. Oproti minulému roku to bolo o 4 200 viac. Kokaín je najčastejšie užívanou nelegálnou drogou v EÚ, pričom ju najčastejšie užívajú mladí ľudia od 15 do 34 rokov. Kokaín vstupuje do Európy mnohými cestami a prostriedkami, najväčšou výzvou je rast obchodovania s námornými prepravnými kontajnermi.

 

img

 

Heroín je najbežnejším nelegálnym opioidom na trhu s drogami v Európe. Množstvo zachyteného heroínu v EÚ sa v roku 2017 zvýšilo o viac ako tonu (5,4 tony), pričom ďalších 17,4 tony zachytilo Turecko. Znepokojujúcim náznakom v EÚ bolo v roku 2017 zachytenie 81 ton prekurzorov používaných na výrobu heroínu. Laboratóriá vyrábajúce heroín z morfínu za použitia prekurzorov boli v posledných rokoch objavené v Bulharsku, Česku, Holandsku a Španielsku.

 

img

 

Marihuana alebo kanabis je podľa uvedenej správy najdlhšie etablovanou drogou v Európe. Ide o najčastejšie užívanú drogu, pričom vlani takmer 20 percent osôb vo veku 15 – 24 rokov uviedlo užívanie kanabisu. V súčasnosti prebiehajú diskusie o terapeutickej hodnote kanabisu, kanabisových prípravkoch a liekoch získaných z rastlinného kanabisu. Niektoré krajiny už marihuanu zlegalizovali, pre Európu však platí, že na kontrolu užívania kanabisu jej krajiny vyčleňujú značné množstvo policajných zdrojov. V roku 2017 sa viac ako polovica z 1,2 milióna oznámených prípadov trestných činov a prečinov súvisiacich s užívaním alebo prechovávaním drog týkala kanabisu.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies