Chorvátsko zatiaľ zaznamenalo desať prípadov opičích kiahní

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 09:51 • 2 min
Chorvátsko zatiaľ zaznamenalo desať prípadov opičích kiahní

ZÁHREB – Všetci pacienti sú muži vo veku 30 až 50 rokov. V dvoch prípadoch sa nakazili v zahraničí. V nedeľu o tom informovala epidemiologička Goranka Petrovičová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra HINA.

slovakia

left justify in out

Chorvátsko očakáva prvé dodávky vakcíny proti tomuto zriedkavému nákazlivému ochoreniu v nasledujúcich týždňoch. Podľa Petrovičovej každý členský štát Európskej únie (EÚ) pripravuje vlastný plán na zvládnutie tejto choroby. Európska komisia organizuje spoločnú dodávku vakcín. Každá členská krajina dostane podiel podľa počtu obyvateľov, spresnila Petrovičová. Chorvátsko môže očakávať 1 400 dávok vakcín pre osoby, ktoré mali blízky kontakt s pacientmi chorými na opičie kiahne.

 

      

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú opičie kiahne obvykle ochorením, ktoré prejde aj bez liečby a príznaky trvajú dva až štyri týždne. V poslednom čase je smrtnosť na toto ochorenie približne tri až šesť percent. Opičie kiahne sa prenášajú blízkym kontaktom s infikovanou osobou alebo živočíchom či s predmetom kontaminovaným vírusom. Do 23. júla bolo WHO nahlásených 3 040 prípadov opičích kiahní zo 47 krajín.
      

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus globálne vypuknutie opičích kiahní označil za „stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu“. To predstavuje najvyšší stupeň výstrahy, aký WHO môže vydať. Vírus sa môže rozšíriť do ďalších krajín, a preto je potrebná koordinovaná globálna odozva.

      

 

Podľa šéfa WHO sa prípady opičích kiahní zatiaľ sústreďujú predovšetkým medzi mužmi, ktorí majú pohlavný styk s mužmi, najmä ak sexuálnych partnerov striedajú. „To znamená, že tento výskyt ochorenia je možné zastaviť správnymi stratégiami v správnych skupinách ľudí,“ uvádza sa v tlačovom oznámení na webovej stránke WHO.

 

      

Je preto zásadné, aby všetky krajiny úzko spolupracovali s ohrozenými komunitami mužov, aby vypracovali a poskytli im užitočné informácie a služby a ochránili tak zdravie, ľudské práva a dôstojnosť postihnutých komunít. Stigma a diskriminácia môžu byť rovnako nebezpečné ako akýkoľvek vírus, zdôraznila WHO.

 

Možno vás zaujme: Pri streľbe v Los Angeles zahynuli najmenej dvaja ľudia a ďalší utrpeli zranenia

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies