Ceny plynu v Európe rastú a objednávky na ruské toky cez Ukrajinu klesajú

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 10:53 • 2 min
Ceny plynu v Európe rastú a objednávky na ruské toky cez Ukrajinu klesajú

AMSTERDAM - Ceny zemného plynu v Európe po siedmich dňoch poklesu v utorok mierne vzrástli, keďže sa očakáva, že ruské dodávky cez Ukrajinu klesnú.

slovakia

left justify in out

Referenčný európsky termínovaný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v utorok na burze v Amsterdame vzrástol do 8.30 h miestneho času o 3,2 % na 103,30 eura za megawatthodinu.

Objednávky zároveň klesli na približne 68 % množstva, ktoré môže ruský štátny monopol Gazprom poslať do Európy v rámci svojich zmlúv o tranzite.

 

Prietoky cez ďalší plynovod, Nord Stream, boli podľa dostupných údajov takmer plné. Ruský energetický gigant opakovane uviedol, že jeho dodávky potrubím zodpovedajú dopytu európskych zákazníkov.

 

img

 

Prietoky cez tieto potrubia majú tendenciu sa každý deň meniť. Aj keď sa na dodávkach z Ruska zatiaľ neodrazil vplyv vojny na Ukrajine, dokonca sa v niektorých dňoch zvýšili, už mesiace sú pod intenzívnou kontrolou. Invázia na Ukrajinu tiež prinútila európske štáty, aby začali hľadať alternatívne dodávky.

 

Taliansko sa v pondelok (11. 4.) dohodlo na zvýšení dovozu plynu z Alžírska, aby znížilo svoju závislosť od dodávok z Ruska, ktoré v súčasnosti tvoria asi 40 % jeho spotreby. Dodatočné toky sa začnú v tomto roku a neskôr sa zvýšia.

TASR správu prevzala z agentúry Bloomberg.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona