V Bielorusku volia prezidenta, zadržaní sú ruskí novinári

NETKY.SK • 9 August 2020, 21:00 • 2 min
V Bielorusku volia prezidenta, zadržaní sú ruskí novinári

V Bielorusku sa dnes konajú prezidentské voľby, v ktorých kandiduje aj súčasná hlava štátu Alexander Lukašenko. Kandidujú aj Sviatlana Cichanovská, Siarhej Čeračeň, Hanna Kanapacká a Andrej Dzmitryjev.

slovakia

left justify in out

MINSK - V Bielorusku v nedeľu zadržali dvoch novinárov a jedného kameramana ruskej televízie Dožď, ktorí tam ako spravodajcovia pokrývali prebiehajúce prezidentské voľby. Ako v nedeľu pre agentúru Interfax potvrdil šéfredaktor televízneho kanála Tichon Dzjadko, štáb TV Dožď nebol na voľby akreditovaný.

 

 

Dzjadko však vysvetlil, že televízia včas predložila žiadosť o akreditáciu svojho štábu. "Každý deň sme žiadali o potvrdenie, ale nikdy sme ho nedostali,"  vysvetlil šéfredaktor. Podľa neho stále nie je isté, či ruskí novinári sú zadržiavaní pre to, že nie sú na voľby akreditovaní. Podľa agentúry Interfax ruský TV štáb zadržali muži v civile, ktorí ich zvalili na zem, potom naložili do auta a odviezli na neznáme miesto. Medzitým Zväz novinárov Ruska deklaroval, že očakáva vysvetlenie dôvodov zadržania novinárov TV Dožď, pričom žiada aj informáciu o tom, kde sa novinári nachádzajú. Rozhlasová stanica Echo Moskvy neskôr informovala, že trojica ruských novinárov sa nachádza v budove jedného z okresných policajných riaditeľstiev v Minsku.  "Ruské veľvyslanectvo je s nimi v kontakte. Sú v poriadku," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

 

img

 

Okrem toho v bieloruskom hlavnom meste Minsk v piatok zadržali a následne vyhostili troch novinárov ruskej televízie Nastojaščeje vremia, ktorým navyše zakázali vstup do krajiny na najbližších desať rokov. V sobotu o tom informovala rozhlasová stanica Deutsche Welle. Novinári svoje vyhostenie spájajú s výkonom svojej profesie. Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RL/RFE), s ktorej podporou tento televízny kanál vznikol, vyjadrila v súvislosti so zadržaním svojich kolegov pobúrenie. Odmietnutie bieloruských orgánov akreditovať novinárov je podľa RL/RFE ďalším "príkladom nerešpektovania práv slobody tlače a práva bieloruských občanov na informácie bez cenzúry."  Anatolij Glaz, tajomník ministerstva zahraničných vecí už podľa portálu TUT.by agentúru TASS informoval, že zadržaní novinári budú požiadaní, aby opustili Bielorusko.

 

 

Vo voľbách sa o post hlavy štátu okrem Lukašenka zúčastňujú aj ďalší štyria kandidáti  – najdôležitejšia opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská, predseda Bieloruskej sociálnodemokra­tickej strany Siarhej Čeračeň, bývalý poslankyňa Hanna Kanapacká a Andrej Dzmitryjev z hnutia Hovor pravdu.  

Prečítajte si aj o možných zmenách v ústave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies