Stretnutie Putina s Bidenom prebehlo v pozitívnom duchu, viaceré oblasti však ostali otvorené

NETKY.SK • 16 Jún 2021, 19:40 • 2 min
Stretnutie Putina s Bidenom prebehlo v pozitívnom duchu, viaceré oblasti však ostali otvorené

ŽENEVA - Rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického kolegu Joea Bidena boli konštruktívne. Počas tlačovej konferencie po summite v Ženeve to povedal Putin s tým, že medzi nimi nepanovalo nepriateľstvo.

slovakia

left justify in out

"Naše hodnotenie sa v mnohých otázkach líši, ale podľa môjho názoru obe strany preukázali vôľu porozumieť si a hľadajú spôsoby, ako sa priblížiť," vyjadril sa šéf Kremľa.

 

img

 

Putin počas konferencie oznámil, že sa s Bidenom dohodli na návrate ich veľvyslancov na ich miesta. Tento krok je úsilím o zmiernenie napätia medzi oboma krajinami, ktoré v ostatnom období utrpeli škrty v počtoch diplomatických zamestnancov. Ruského veľvyslanca Anatolija Antonova povolala Moskva z Washingtonu zhruba pred tromi mesiacmi, keď Biden označil Putina za vraha.

 

Americký veľvyslanec John Sullivan opustil Moskvu pred približne dvoma mesiacmi po tom, ako Rusko naznačilo, aby sa vrátil do Washingtonu na konzultácie.


Obe strany sa tiež podľa Putina dohodli na americko-ruských rokovaniach o obmedzení šírenia jadrových zbraní. Rusko už dlho žiada o začatie rozhovorov o strategickej stabilite, ktoré by potenciálne nahradili dohodu Nový START obmedzujúcu jadrové zbrane po jej uplynutí v roku 2026.

 

img

 

Krymská kríza 

Washington prerušil rozhovory s Moskvou v roku 2014 v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny. Rozhovory obnovili v roku 2017, no za administratívy Bidenovho predchodcu nepriniesli žiadnu dohodu. Krátko po nástupe Bidena do úradu sa obe strany dohodli na päťročnom predĺžení dohody.

 

img


Spojené štáty a Rusko sa podľa Putina v zásade dohodli aj na začatí konzultácií o kybernetickej bezpečnosti. Šéf Kremľa však znova poprel tvrdenia, že je ruská vláda zodpovedná za sériu hackerských útokov na podniky a vládne agentúry v USA aj vo svete.

Ruský prezident sa na tlačovej konferencii vyjadril, že Biden počas rokovaní otvoril aj otázku ľudských práv, vrátane osudu väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

 

img

 

Podľa Putina jeho najhorlivejší oponent dostal to, čo si zaslúžil, keď ho vo februári súd poslal na dva a pol roka do väzenia za porušenie podmienečného trestu.

 

Navaľného v sobotu dva razy odsúdili

 

Ruské úrady pozastavili činnosť nadácie Alexeja Navaľného

 

Na opakované otázky o zlom zaobchádzaní s opozíciou Putin odpovedal poukazovaním na nestabilitu v USA, vrátane protestov hnutia Black Lives Matter a smrteľné nepokoje v Kapitole Spojených štátov zo 6. januára.

 

Ostré Putinovo vyjadrenie voči USA! Zatýkanie v Rusku prirovnáva k nepokojom v Kapitole

 

Joe Biden opísal stretnutie s Putinom slovami, že urobil, čo prišiel urobiť. Svoje ciele rozdelil do troch záujmov: 

 

Po prvé: "Identifikovať oblasti praktickej práce, ktoré môžu naše dve krajiny urobiť pre presadzovanie našich spoločných záujmov a rovnako pre blaho pre svet."

 

img

 

Po druhé: "Priamo komunikovať, že USA budú reagovať na činy, ktoré poškodzujú naše dôležité záujmy alebo záujmy našich spojencov."

 

Po tretie: "Jasne stanoviť priority a hodnoty našej krajiny, tak aby to počul priamo odo mňa," povedal americký prezident.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies