Budúci týždeň by sa malo rozhodnúť o povolení používania vakcíny Moderna u detí

NETKY.SK • 16 Júl 2021, 07:29 • 2 min
Budúci týždeň by sa malo rozhodnúť o povolení používania vakcíny Moderna u detí

AMSTERDAM - Rozhodnutie, či odporučiť povolenie používania vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Moderna u detí by malo padnúť koncom budúceho týždňa. Ak by bola schválená, išlo by o vôbec prvú licenciu na použitie vakcíny u detí na celom svete.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval portál apnews.com na základe Európskej liekovej agentúry (EMA). Šéf vakcinačnej stratégie EMA Marco Cavaleri uviedol, že komisia v súčasnosti vyhodnocuje žiadosť spoločnosti Moderna o povolenie používania jej vakcíny proti koronavírusu u detí vo veku 12 - 17 rokov. "Očakávame, že výbor dospeje k záveru do konca budúceho týždňa," povedal.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Čínski výrobcovia vakcín podpísali dohody s iniciatívou COVAX

Vakcína od Moderny dostala v januári povolenie na používanie v členských štátoch Európskej únie u ľudí nad 18 rokov. Súhlas úradov má aj v ďalších krajinách, vrátane Spojených štátov a Kanady, no zatiaľ toto povolenie nerozšírili na deti.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý týždeň oznámila, že únia už dodala dostatok vakcín na zaočkovanie 70 % dospelej populácie. Mnohé krajiny majú záujem o očkovanie detí, napriek tomu, že im hrozí omnoho nižšie riziko vážnej formy COVID-19. Zdravotnícki experti v tejto súvislosti upozorňujú, že milióny ľudí v rozvojových krajinách, ktorí čelia vysokému riziku ochorenia, nedostali ešte ani jednu dávku vakcíny.

 

Prečítajte si: Ghebreyesus požiadal farmaceutické spoločnosti, aby pri dodávkach vakcín uprednostnili chudobnejšie krajiny

 

V júni riaditeľka WHO Dr. Kate O'Brien uviedla, že očkovanie detí proti COVID-19 „nie je hlavnou prioritou“ vzhľadom na extrémne obmedzené dodávky vakcín na celom svete. Zatiaľ čo boli vo svete podané viac ako 3 miliardy dávok vakcín, v chudobných krajinách to bolo menej ako 2%.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies