Streľba v americkom štáte Maine si vyžiadala najmenej 22 mŕtvych, útočník je na úteku

NETKY.SK • 26 Október 2023, 10:50 • 2 min
Streľba v americkom štáte Maine si vyžiadala najmenej 22 mŕtvych, útočník je na úteku

LEWISTON - Pri streľbe na viacerých miestach amerického mesta Lewiston v štáte Maine prišlo o život najmenej 22 ľudí a 50 až 60 ďalších utrpelo zranenia. Informoval o tom server spravodajskej televízie NBC News s odvolaním sa na políciu. Podľa televízie ABC News je páchateľ zatiaľ na úteku. O situácii je priebežne informovaný americký prezident Joe Biden.

slovakia

left justify in out

Podozrivý spustil streľbu na dvoch miestach, oznámili citované zdroje pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Podľa miestnych médií k streľbe došlo na bowlingovej dráhe a tiež v bare.

 

Server spravodajskej televízie NBC News pôvodne s odvolaním sa na políciu mesta Lewiston informoval o 22 mŕtvych, neskôr bilanciu znížil na 15 až 20 obetí. Zranených je podľa NBC 50, pričom nie všetci boli postrelení. Niektorí zrejme utrpeli zranenie v tlačenici. Televízia CNN píše stále o najmenej 22 mŕtvych, podľa agentúry AP zahynulo v Lewistone najmenej 16 osôb a počet obetí zrejme ďalej porastie.

Svedkovia v meste Lewiston popísali, ako videli vybiehať ľudí z bowlingovej herne. Nichoel Wymanová Arelová uviedla, že keď sa so svojou dcérou vracala v stredu večer autom domov, uvidela pred bowlingovou herňou v Lewistone množstvo policajných áut a sanitiek. Všimla si aj človeka, ktorý bol celý od krvi, ale nespoznala, či bol sám zranený. Podľa nej boli na mieste aj rodiny s deťmi. „To bolo na tom asi to najhoršie – vidieť, ako odtiaľ vychádzajú rodiny, ktoré si chceli len urobiť pekný večer,“ povedala Arelová.

 

Polícia v Maine už identifikovala podozrivého strelca ako 40-ročného Roberta Carda, uviedli viaceré orgány činné v trestnom konaní. Podozrivý slúžil v armáde a bol inštruktorom pre zbrane. Je tiež známe, že muž bol už toto leto na dva týždne hospitalizovaný v psychiatrickom zariadení. Vtedy vraj počul hlasy a vyhrážal sa streľbou v objekte Národnej gardy.

 

Robert Card bol v minulosti opakovane stíhaný pre domáce násilie. Server Marca uviedol, že jedna z jeho dvoch exmanželiek dokonca dosiahla na súde zákaz jeho približovania. Podľa médií Card ušiel z miesta činu na menšom SUV značky Subaru Outback alebo mohlo ísť aj o hondu. Strieľal z pušky AR-15. Je to variant armádnej zbrane M-16. Na rozdiel od nej však neumožňuje paľbu v dávkach.

Polícia tiež oznámila, že našla biele auto SUV, ktorým podľa nej Card odišiel z Lewistonu do 11 kilometrov vzdialeného mesta Lisbon. Aj v Lisbone boli ľudia vyzvaní, aby nevychádzali z domovov, v oboch mestách dnes zostanú zatvorené úrady a školy.

Kancelária šerifa okresu Androscoggin zverejnila dva zábery domnelého páchateľa a požiadala verejnosť o pomoc pri pátraní. Je na nich zachytený muž s bradou v hnedom kabáte so strelnou zbraňou, ktorý kráča do budovy, píše stanica BBC. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domovov.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Topky / TASR / ČTK, Foto: SITA / AP / Robert F. Bukaty
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies