Stupava má celoslovenský unikát: Vďaka špeciálnemu projektu žije udržateľne!

NETKY.SK • 21 Jún 2019, 11:26 • 2 min
Stupava má celoslovenský unikát: Vďaka špeciálnemu projektu žije udržateľne!

Aj neďaleko od Bratislavy môžete žiť v súlade so životným prostredím.

slovakia

left justify in out

Potreba myslieť a konať environmentálne je čoraz urputnejšia. Ľudia majú spätosť s prírodou v génoch, aj keď to posledné roky tak už vonkoncom nevyzerá. No čím je doba pretechnizovanejšia, tým viac sa opäť utiekame k prirodzenosti. Pestujeme si vlastné ovocie a zeleninu alebo aspoň nakupujeme od miestnych farmárov, viac dbáme o to, ako nakladáme s odpadom, čo nosíme oblečené, akú kozmetiku používame... To všetko si uvedomujú aj Stupavčania a založili naozaj skvelý projekt.

 

img

 

Obyvatelia Stupavy sa dali dokopy a iniciatívne si rozbehli projekt, v rámci ktorého učia ľudí, ako žiť udržateľne. Organizujú si workshopy, kde učia správne triediť odpad, respektíve znižovať jeho množstvo, ako eliminovať nakupovanie nových vecí a recyklovať, učia sa kompostovať aj robiť domáce produkty. Táto komunita je však zároveň o tom, aby sa ľudia stretávali a plnohodnotne trávili spoločný čas.

 

img

 

Komunitné centrum Makovice, ako si hovoria, okrem toho prevádzkuje aj bezobalový obchod, opravovňu, verejnú dielňu a požičovňu vecí. Takto sa ľudia učia lepšie hospodáriť, pokazené veci nezahadzujú, ale opravujú, zo starých vytvárajú nové a originálne a ak niečo potrebujú, opýtať sa môžu v požičovni, čím sa vyhnú zbytočnému nakupovaniu. Ich hlavnou ideou je, že so zmenami treba začať od seba. Stupava by tak mohla ísť príkladom aj ostatným mestám.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies