Tajomstvo kríža

NETKY.SK • 10 Apríl 2020, 06:50 • 2 min
Tajomstvo kríža

„Ale on bol prebodnutý pre naše priestupky zmučený pre naše neprávosti on znášal trest za náš pokoj jeho jazvami sa nám dostalo uzdravenia."

slovakia

left justify in out

A stalo sa
Kedysi, bolo to vo svete, ktorý bol iný ako ten, v ktorom býva súčasník, dal Boh sľub. Hriech Adama a Evy spôsobil odlúčenie človeka a Boha, vytvoril hlbočiznú priepasť a zdalo sa, že z nej nie je východisko. Sľubom však Boh zabezpečil, že to neostane natrvalo a že zájde tak ďaleko, ako sa len bude dať, len aby Jeho ruka mohla z hlbiny vyťahovať.


A stalo sa. Narodil sa Ježiš, podujal sa byť človekom, žil, kráčal po zemi, zoskupil učeníkov a zmenil chod dejín. A celé to zavŕšil dielom ukrižovania, ktoré sa pripomína už tisícročia a naveky sa aj bude. Nijaká iná udalosť totiž nemá takú schopnosť, aby bola aktuálna vždy rovnako a nemá taký dosah, aby z hriešnika urobila Božieho priateľa.

 

Je to tak
Ukrižovanie dalo veľa-preveľa, ale najviac by sa malo dbať o uchopenie štyroch kľúčov, ktoré otvárajú dvere priamo do neba.
 

img

 

Podarilo sa
1. Odpustenie
Prvotný zámer bol, aby Ježiš sňal hriech a to úplne každý. Nech je to pre rozum akokoľvek nepolapiteľné, ono sa to podarilo a akýkoľvek priestupok sa Bohu vyzná, je odpustený. Je to milosť, ktorá splatila dlh, nemožno si to ničím zaslúžiť, nedá sa to odpracovať a ani za to vysloviť dostatočnú vďaku. Môže sa len s radosťou privinúť k Bohu s odhodlaním stráviť s Ním dobré aj zlé, až do konečného dychu Mu byť nablízku.
 

Už nijaký strach
2. Ukrižovaním a následným zmŕtvychvstaním je tu sloboda od strachu zo smrti a to pre každého, kto sa rozhodne zvesti uveriť. Smrťou sa nič nekončí, a keď ju Ježiš premohol, dal ľudstvu nádej. Úzkosť zo zomierania je tu od nepamäti, už malé dieťa sa zľakne, keď sa prvý raz dozvie o svojej smrteľnosti. Prijatím toho, čo spôsobil kríž, sa získava vstupenka do neba a istota, že sa večnosť udeje tam, kde nebude ani bolesť, ani plač, ani nič z toho, čo ohrozuje zem.
 

Upokoj sa
3. Ježiš trpel, aby človek mohol mať pokoj uprostred všetkého nesprávneho a disfunkčného, čo existuje. Nie, neznamená to, že bude kresťan uchránený od nejakej bolesti, aj ona je súčasťou života. Pokoj je úsmev na tvári toho, kto sa plaví na potápajúcej sa lodi. Je to odpustenie tomu, kto sa vysmial a zranil. Pokoj je víťazstvo nad nepokojom.

 

Stále spolu

4. Ukrižovaním sa Boh približuje tak ako nikdy predtým. Vierou v akt spásy má človek priateľa, na ktorého môže zavolať kedykoľvek - či je tma alebo nie, či je radosť alebo žiaľ, či sa spadlo alebo sa vstalo. Viac nič nebráni k smelému prístupu k Bohu. Opona sa roztrhla, kameň je odvalený, Ježiš žije a nič nie je nemožné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies