Štrajkujúci učitelia budú dnes diskutovať pri spoločnom obede

NETKY.SK • 27 Január 2016, 08:06 • 2 min
Štrajkujúci učitelia budú dnes diskutovať pri spoločnom obede

BRATISLAVA - Podstata dobrého vzdelávania a úloha, ktorú pri tom môžu zohrať školy. To je téma diskusie, ktorú chcú so štrajkujúcimi učiteľmi rozvinúť na spoločnom obede pedagógovia i študenti Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Stretnutie je naplánované v priestoroch bilingválneho gymnázia v stredu (27.1.) o 12.00 h. Aj toto bratislavské gymnázium sa zapojilo do štrajku, ktorý vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Svoj aktívny postoj k štrajku vysvetľujú nesúhlasom s nerovnakým postavením slovenských škôl. Priznávajú pritom, že ich škola aj vďaka podpore rodičov študentov môže pracovať s vyšším rozpočtom než väčšina škôl na Slovensku. "Myslíme si však, že v priestore našej krajiny musia existovať pracovné, finančné a materiálne podmienky na školách tak, aby to, čo zažívajú naši študenti, mohol zažiť každý," uvádzajú vo vyhlásení štrajkujúci učitelia z Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa. "A keďže podľa nášho názoru zodpovední tieto podmienky nevytvárajú, podporujeme v plnom rozsahu požiadavky štrajku formulované ISU," dodávajú.

 

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

 

Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Podľa informácií ministerstva školstva v pondelok zostalo zatvorených 179 škôl. Dnes do 11.00 h to bolo 151. ISU hovorí, že číslo zatvorených škôl je vyššie.

 

Včera o 20.29 h bolo podľa webu ISU do štrajku zapojených takmer 12.000 učiteľov z vyše 820 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

 

Učitelia žiadajú štát zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve v tomto roku o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies