Štrajkujúci pracovníci súdov: Pracujeme ako mule, nemáme čo do papule

NETKY.SK • 19 Február 2015, 15:42 • 2 min
Štrajkujúci pracovníci súdov: Pracujeme ako mule, nemáme čo do papule

BRATISLAVA - "Pracujeme ako mule, nemáme čo do papule" – odkazujú štrajkujúci justiční zamestnanci prostredníctvom transparentu, ktorý nesú na protestnom zhromaždení v Bratislave.

slovakia

left justify in out

.Niekoľko stoviek sa ich dnes stretlo na poludnie pred ministerstvom financií, kde ich zástupcov nakoniec nik neprijal. Na transparentoch sa objavili aj odkazy: "Sme tu aj my, justícia nie sú len sudcovia. Sľuby sa sľubujú a chlieb sa je!, Už nebudeme pracovať za minimálnu mzdu!" Cez mesto sa potom presunuli pred ministerstvo spravodlivosti.

 

Zamestnanci súdov na dnes vyhlásili výstražný jednodňový štrajk. Justiční odborári štrajkujú za splnenie štyroch požiadaviek - zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. 

 

Účasť na štrajku je podľa predstaviteľov odborového zväzu justície podľa ich doterajších informácií mierne vyššia ako pôvodne avizovaných 92 percent. Odborový zväz justície je od roku 2011 v štrajkovej pohotovosti, počas ktorej jeho zástupcovia viedli mnohé rokovania na zlepšenie situácie v justície. „Napriek mnohým aktivitám rezort spravodlivosti doteraz nerealizoval ani jeden zo svojich sľubov,“ vyhlásil člen predsedníctva justičných odborárov Pavol Uhrík. Jednodňový štrajk je radikálnym krokom, ktorým chcú upozorniť vládu a verejnosť na neudržateľný stav, zdôraznil pred protestujúcimi. Vyzval vládu, aby sa začala zaoberať situáciou v justícii. Veria, že tento štrajk povedie k prijatiu rýchlych a účinných opatrení na riešenie ich požiadaviek a nebude potrebné použitie ďalších krajných prostriedkov, vyhlásil. Štrajkujúcich prišiel podporiť aj prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár, ktorý zdôraznil, že za veľkú zodpovednosť majú justiční zamestnanci nízke platy. Asi nastáva doba, že za svoje práva a peniaze bude treba bojovať na ulici, dodal. 

 

Rezort financií cez tlačový odbor zaslal informáciu, že rokuje o zabezpečení financovania s rezortom spravodlivosti bez ohľadu na štrajkové aktivity. Rokovania však ešte neboli definitívne ukončené, preto nepovažuje za vhodné informovať o čiastkových výsledkoch, uvádza sa v tlačovej informácii.

 

Štrajkujúci dali ministrovi spravodlivosti čas na splnenie ich požiadaviek

Ultimátom pre ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) sa skončil dnešný jednodňový výstražný štrajk zamestnancov súdov aj ich protestné zhromaždenie v Bratislave. Predstavitelia Odborového zväzu justície (OZJ) dali Borecovi, ktorý ich dnes prijal, čas do 10. apríla na splnenie ich požiadaviek. V opačnom prípade hrozia časovo neobmedzeným štrajkom.
      

„K tomuto dátumu chceme vedieť, kedy a o koľko bude rozpočet zvýšený,“ informoval člen predsedníctva OZJ Pavol Uhrík zamestnancov protestujúcich pred budovou ministerstva o výsledku rokovaní. „V prípade, že nebudeme vedieť výšku, pokračujeme ďalej, ale už v časovo neobmedzenom štrajku,“ oznámil Uhrík za súhlasného aplauzu protestujúcich.
      

Odboroví predáci sa od šéfa rezortu spravodlivosti dozvedeli, že podporuje ich požiadavky, nesúhlasí však s krajnou formou, ktorou ich presadzujú. Borec dnes zopakoval, že jeho rokovania s ministrom financií sú na dobrej ceste.
      

Štrajkujúci justiční zamestnanci, ktorých sa v hlavnom meste zišlo niekoľko stoviek, museli na ministra čakať. Pred budovu ministerstva totiž dorazili skôr, ako pôvodne oznámili. Borec sa dnes zúčastnil rokovania ústavnoprávneho výboru v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach.
      

Pred protestným zhromaždením nevystúpil, rokoval s predstaviteľmi OZJ. „Keby som mal niečo potešujúcejšie, tak by som im to aj rád prišiel osobne povedať, ale nevidel som v tomto nejakú pridanú hodnotu,“ zdôvodnil, prečo sa vonku neukázal. „Ja si myslím, že keď budem mať konkrétne výsledky rokovaní už s ministrom financií, rád im ich odprezentujem osobne,“ doplnil.
      

Borec vysvetlil, že so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) bol naposledy včera. Časovo neobmedzeného štrajku sa neobáva. Predpokladá totiž, že k dohode s Kažimírom do apríla dospeje. „Viaceré čiastkové veci už sme si povedali akým spôsobom budeme riešiť a zostávajú ešte otázky, odkiaľ sa tieto prostriedky zoberú.“
      

Odborári požadujú zvýšenie 300-miliónového rozpočtu rezortu spravodlivosti o štvrtinu, teda o 75 miliónov eur. To je podľa ministra spravodlivosti nereálne. Potvrdil však, že by malo dôjsť aj k úprave platov zamestnancov súdov. „Nepovedali síce, že čo by presne chceli, ale ja som presvedčený, že aj v tejto téme sa pohneme ďalej,“ prisľúbil.
      

Odborári po rokovaní tvrdili, že sa dozvedeli o tom, že šéf ich rezortu má plnú podporu premiéra Roberta Fica a vlády. „Nepovedal som im, že máme podporu,“ vyvrátil tieto slová Borec. „Hovoril som o tomto aj s premiérom a premiér to považuje za tému, ktorú chce aj on nejakým spôsobom sledovať,“ vysvetlil minister spravodlivosti.
     

Dnešného výstražného štrajku sa podľa OZJ zúčastnilo viac ako 93 percent zamestnancov 62 všeobecných súdov. K protestu sa pripojili aj úradníci Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Štrajkujúci majú štyri požiadavky. Žiadajú zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.

 

img

 

 

V Žilinskom kraji štrajkovali takmer všetci justiční zamestnanci

V Žilinskom kraji sa na dnešnom výstražnom štrajku zúčastnila drvivá väčšina justičných zamestnancov krajského a siedmich okresných súdov, konkrétne 419 z celkového počtu 438. TASR o tom informoval predseda celoslovenského štrajkového výboru Filip Demo.
      

Na Krajskom súde v Žiline sa do štrajku nezapojili iba traja zo 69 justičných zamestnancov. Na žilinskom okresnom súde sa zapojilo do štrajku všetkých 118. Obdobná situácia bola aj na Okresnom súde v Čadci, kde štrajkovali všetci 44 zamestnanci.
      

Pomerne najmenej zúčastnených bolo v Martine, presne 51 zo 60. Na Orave štrajkovali až na jedného všetci 36 justiční zamestnanci súdu v Námestove a 29 z 32 v Dolnom Kubíne. Na Liptove neštrajkovali iba dvaja spomedzi 36 zamestnancov ružomberského okresného súdu a iba jediný zo 43 zamestnancov súdu v Liptovskom Mikuláši.

 

 

V Rimavskej Sobote sa do štrajku zapojilo 56 z 57 zamestnancov

Do justičného štrajku sa na Okresnom súde v Rimavskej Sobote zapojili takmer všetci justiční zamestnanci a všetky pojednávania boli odročené. Ako TASR informoval šéf štrajkového výboru justičných zamestnancov Filip Demo, na rimavskosobotskom súde štrajkuje 56 z celkového počtu 57 justičných zamestnancov.
     

„Všetky pojednávania na Okresnom súde v Rimavskej Sobote boli odročené. Dôvodmi boli neúčasť účastníkov konania, nezabezpečenie listinných dôkazov a neprítomnosť zapisovateľa,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná. Ako dodala, na súde funguje podateľňa, ale informačné centrum je zavreté.
      

Účasť zamestnancov rimavskosobotského okresného súdu na štrajku pre TASR potvrdila aj predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková. „Bude tam vedenie, riaditeľka správy súdu, predseda súdu a sudcovia. Časť zamestnancov sa zúčastní protestného zhromaždenia v Bratislave,“ informovala. Podľa jej slov sa do štrajku zapoja vyšší súdni úradníci, súdni tajomníci, súdni pracovníci, asistenti, pracovníci správy súdov, podateľní a infocentier, informatici a tiež mediační a probační úradníci.
      

Oznam o konaní štrajku visí aj priamo na vchodových dverách Okresného súdu v Rimavskej Sobote. V priestoroch súdnej budovy vládne pokoj a chodby sú takmer prázdne. Jedným z mála návštevníkov bol asi 30-ročný muž, ktorý podľa vlastných slov potreboval na súd doručiť nejaké dokumenty. „O štrajku som nevedel, ale potreboval som ísť len do podateľne, takže som našťastie vybavil všetko, čo som potreboval,“ povedal pre TASR.

 

 

Pre justičný štrajk odročili na Okresnom súde v Poprade desať pojednávaní

Dnešný deň na Okresnom súde (OS) v Poprade prebehol pokojne, a to aj napriek tomu, že väčšina jeho zamestnancov sa zúčastnila na justičnom štrajku. "Konkrétne, zo 60 zamestnancov štátnej a verejnej správy sa zúčastnilo 54 pracovníkov, takže účasť bola cca 90-percentná," uviedla riaditeľka správy OS v Poprade Ľudmila Kalatová.
     

Pre štrajk bolo odročených desať súdnych pojednávaní, nebolo však nutné preložiť všetky. "Konali sa asi štyri pojednávania, bola zabezpečená pohotovosť na trestnom úseku, tam konanie prebiehalo," dodala Kalatová. Podateľňa fungovala v obmedzenom režime, na OS sa so sťažnosťami pre zrušené konania nestretli a ohlasy prichádzajúcich ľudí boli podľa Kalatovej prevažne pozitívne.
      

"Môžem povedať, že vedenie Okresného súdu v Poprade aj sudcovia popradského OS v zastúpení sudcovskej rady vyjadrujú podporu požiadavkám štrajkujúcich," zdôraznila Kalatová. Verejnosť bola podľa nej poučená o možnosti podať svoje písomné podania prostredníctvom pošty a o svojich právach pri plynutí lehoty na podanie.
      

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami - zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície. Ich požiadavky podporilo ministerstvo spravodlivosti, vedenie väčšiny súdov, sudcovské rady pri viacerých súdoch, Súdna rada SR i sudcovské združenia.
 

 

 

Na OS v B. Bystrici si do podateľne sadol predseda súdu i sudkyňa

Do dnešného výstražného štrajku zamestnancov krajských a okresných súdov sa zapojili aj Krajský súd (KS) a Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici. Na okresnom súde si ráno do podateľne zasadol jeho predseda a potom ho vystriedala sudkyňa i riaditeľ správy súdu. Pre TASR to dnes potvrdila hovorkyňa KS v Banskej Bystrici Nina Spurná.
      

Ako pre TASR uviedol predseda štrajkového výboru Filip Demo, na banskobystrickom OS sa na štrajku z 95 justičných zamestnancov zúčastňuje 92 pracovníkov. KS v Banskej Bystrici má zo všetkých krajských súdov na Slovensku pravdepodobne najnižšiu účasť štrajkujúcich. Zo 100 zamestnancov je to 58.
      

Ako zhodnotila Spurná, na KS v súvislosti so štrajkom doteraz nerušili trestné a ani civilné pojednávania. Podľa Zoznamu pojednávaní na súdoch v SR, ktoré zverejňuje ministerstvo spravodlivosti, mal KS na dnes v pláne dve trestné veci - odvolania, a 27 civilných.
      

Podľa rovnakého zoznamu na OS dnes nemali byť pojednávané žiadne trestné kauzy. V pláne mal 33 civilných vecí. Okrem troch pracovníkov sa do štrajku zapojili všetci justiční zamestnanci. Do podateľne si tak ráno zasadol predseda OS a potom ho vystriedala sudkyňa a riaditeľ správy súdu.
      

"Fungovanie Krajského súdu v Banskej Bystrici a okresných v obvode jeho pôsobnosti je v nevyhnutnom rozsahu zabezpečené. Na všetkých súdoch je zabezpečený chod podateľne, služby a budú vykonávané tie procesné úkony, na ktoré sú stanovené krátke zákonné lehoty. Či prebehnú naplánované pojednávania, závisí od konkrétneho zákonného sudcu a od okolností, ktoré nastanú v prejednávanej veci a na konkrétnom súde," informovala Spurná.
      

Na štrajku sa zúčastňujú i zamestnanci Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica. Na dverách súdu visí oznam, ktorý informuje o akcii, o požiadavkách justičných odborárov a zároveň žiada verejnosť o pochopenie. Dnešný megaproces so sýkorovcami však senát pojednával bez akéhokoľvek narušenia. Asistentka musela byť v práci, keďže má pohotovostnú službu.
      

Zamestnanci súdov žiadajú zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť ich sociálno-ekonomickú situáciu.

 

 

Na ŠTS v Pezinku evidujú až 100-percentnú účasť na štrajku

Až 100-percentú účasť na dnešnom štrajku zamestnancov súdov evidujú odborári na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS). TASR to potvrdil člen predsedníctva Odborového zväzu justície Pavol Uhrík.
      

Z dôvodu výstražného boli na ŠTS zrušené na dnes naplánované dve mediálne známe pojednávania. Nepojednáva sa v kauze zločineckej skupiny východoslovenského bosa Róberta O. a spol. Nový termín procesu ešte nie je vytýčený. Zároveň bolo na dnes zrušené aj verejné zasadnutie, na ktorom sa mala schvaľovať dohoda o vine a treste s trojicou obvinených z ovplyvňovania futbalových zápasov - Michalom D., Ivanom H. a Marekom B. Zasadnutie je najnovšie naplánované na prvú polovicu marca.
      

Naopak, na ŠTS na pracovisku Banská Bystrica mal dnes pokračovať megaproces s obžalovaným bosom bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbertom L., alias Kýblom, a spol., ktorí sú obžalovaní z viacerých vrážd. Toto hlavné pojednávanie sa malo uskutočniť, keďže asistentka predsedu súdu mala pohotovosť a nemohla štrajkovať.
      

Do výstražného štrajku sa mala zapojiť väčšina zamestnancov ŠTS, približne 35 ľudí. Predseda ŠTS Oldřich Kozlík prijal opatrenia na zabezpečenie chodu súdu, čo znamená, že mala byť zabezpečená podateľňa a pohotovosť. Do práce nastúpili sudcovia a vedúci pracovníci, ktorým zákon štrajkovať neumožňuje.
      

Zamestnanci súdov vstúpili do štrajku so štyrmi požiadavkami -zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.

 

Na Krajskom súde v Prešove štrajkuje 95 % zamestnancov

Aj súdy v meste Prešov dnes pracujú v obmedzenej prevádzke v súvislosti so štrajkom súdnych zamestnancov. Na Krajskom súde (KS) v Prešove je od rána pokoj, podateľňa funguje, no informačné centrum nie. Na vstupných dverách na krajský i na okresný súd v meste visí upozornenie, že zamestnanci týchto inštitúcií sú dnes v jednodňovom výstražnom štrajku. Verejnosť prosia prostredníctvom tohto letáku o pochopenie i podporu. 
     

„Vedenie KS v Prešove, ako aj okresné súdy v jeho obvode, rovnako ako Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky vyjadrilo podporu legitímnym požiadavkám štrajku. Vedenie krajského súdu a tiež jednotlivých súdov v jeho obvode zabezpečilo, aby fungovali podateľne s tým, že sudcovia zabezpečia služby v trestných a civilných veciach. Do štrajku je zapojených približne 95 % zamestnancov KS v Prešove. Doposiaľ boli zrušené dva termíny verejných zasadnutí v trestných veciach, o čom súd účastníkov upovedomil a v civilných veciach zatiaľ nemám vedomosť o rušení termínov,“ povedal dnes pre TASR hovorca KS v Prešove Michal Drimák.
      

Pracovníci justičnej stráže na KS v Prešove potvrdili, že do podateľne od rána chodí málo ľudí, no tí, ktorí prišli, boli priebežne vybavení. Na súde sa podľa ich slov dnes dokonca uskutočnilo aj niekoľko súdnych konaní a jedno výberové konanie. 
      

Na Okresnom súde (OS) v Prešove je od rána čulý ruch aj napriek tomu, že na dverách je oznam o štrajku. V podateľni dnes vybavuje stránky riaditeľ správy súdu Jozef Rákoci. Ten pre TASR uviedol, že dopoludnia vybavili približne 30 až 40 požiadaviek, asi polovica z ľudí netušila, že dnes prebieha štrajk zamestnancov. 
      

Pracovný čas v podateľni je ako v bežný štvrtok od 8.00 do 16.00 h, dnes však funguje iba preberanie listín, žiadne potvrdenia sa nevydávajú vzhľadom na to, že nie je v prevádzke počítač a na mieste nie sú odborné pracovníčky. Dopoludnia zaznamenali jeden prípad, kedy občan prešiel pre informácie a podanie asi 100 kilometrov a na podateľni OS mu dnes nevedeli poradiť. Inak sú podľa Rákociho ľudia zhovievaví. 

 

Do štrajku sa na OS v Bratislave zapojilo asi 80 percent zamestnancov 

Do výstražného štrajku zamestnancov súdov sa dnes na Okresných súdoch (OS) Bratislava I až V zapojilo približne 80 percent zamestnancov.
     

"Zapojenosť do štrajku je v Bratislave nižšia ako inde na Slovensku," informoval TASR člen predsedníctva Odborového zväzu justície Pavol Uhrík s tým, že na piatich okresných bratislavských súdoch štrajkuje približne 80 percent zamestnancov. 
      

Na KS v Bratislave však podľa Uhríka dnes do práce neprišlo až 96 percent zamestnancov. Na Okresnom súde v Pezinku štrajkujú všetci úradníci. "Do práce nastúpil iba riaditeľ správy súdu," uviedol Uhrík.
      

Dovedna teda na piatich OS v Bratislave, OS v Pezinku a Malackách a Krajskom súde v Bratislave pracuje spolu takmer 900 zamestnancov - v štátnej službe a vo výkone práce verejného záujmu. TASR informoval hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. "Chod súdov v obvode KS v Bratislave je počas štrajku zamestnancov justície zabezpečený v nevyhnutnom rozsahu. Priebeh konkrétnych pojednávaní, prípadne ich zrušenie je plne v kompetencii zákonných sudcov a predsedov senátov," povedal ďalej Adamčiak. Mnoho pojednávaní bolo zrušených vopred, niektoré sa však uskutočnili. Ich počet nie je známy, podľa informácií TASR sa však dnes pojednávalo veľmi málo. Chodby v bratislavskom Justičnom paláci v porovnaní s inými pracovnými dňami zívajú prázdnotou. Väčšinu návštevníkov Justičného paláca okrem ojedinelých stránok tvoria dnes novinári, ktorí monitorujú situáciu.
      

Na dnešný deň bolo napríklad na Okresnom súde Bratislava I naplánovaných 34 civilných pojednávaní a sedem trestných procesov. Na Krajskom súde v Bratislave bolo na dnešný deň naplánovaných deväť civilných pojednávaní a tri trestné. Ďalšie desiatky civilných pojednávaní boli naplánované na zvyšných štyroch okresných bratislavských súdoch. 
      

Podateľňa Okresného súdu Bratislava I v Justičnom paláci je dnes verejnosti prístupná v stránkových hodinách. Na všetkých bratislavských súdoch na vchodových dverách visia oznamy o štrajku so štyrmi požiadavkami štrajkujúcich zamestnancov súdov. Na Justičnom paláci visí aj oznam predsedu bratislavského KS Ľuboša Sádovského, v ktorom sa okrem iného uvádza, že z "dôvodu štrajku nie je možné zabezpečiť prístup k súdu v štandardnom rozsahu". Na Okresnom súde Bratislava I rovnako v Justičnom paláci je zároveň oznam, že dnes nie je otvorené pre verejnosť informačné centrum, informačné centrum obchodného registra, pokladňa a stránkové kancelárie Okresného súdu Bratislava I.
      

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami -zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície. V Bratislave bude dnes aj protestné zhromaždenie. Ich požiadavky podporilo ministerstvo spravodlivosti, vedenie väčšiny súdov, sudcovské rady pri viacerých súdoch, Súdna rada i sudcovské združenia.

 

Na Krajskom súde v Nitre sa do štrajku zapojili všetci zamestnanci

Všetci zamestnanci Krajského súdu v Nitre sa zapojili do dnešného výstražného štrajku pracovníkov justície. Ako pre TASR uviedol predseda štrajkového výboru Filip Demo, zo 63 pracovníkov súdu sa do protestnej akcie zapojili všetci. „Zapojilo sa teda 100 percent zamestnancov. Na Okresnom súde v Nitre štrajkuje 96 ľudí zo 101 pracovníkov. To znamená, že sa tu prakticky nepracuje, ak tam sú sudcovia, tak sú zrejme v podateľni, prípadne pojednávajú sami,“ uviedol Demo.
      

Obmedzený režim na nitrianskom krajskom súde potvrdil aj jeho podpredseda Roman Greguš. Pripomenul však, že činnosť podateľne je zabezpečená. „Takže podania sa prijímajú. Pokiaľ ide o pojednávania, tie boli tiež v obmedzenom režime. Kde sa mohlo, tam sa pojednávalo. Pokiaľ viem, tak rovnaká situácia je aj na okresnom súde. U nás na krajskom súde sa dnes pojednávala jedna vec, ostatné veci boli buď odročené, alebo sa nepojednávali. Na prieťahy v súdnom konaní to však určite nebude mať žiadny vplyv,“ uviedol Greguš.
      

Zamestnanci súdov vstúpili do štrajku so štyrmi požiadavkami -zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies