Strach z nepoznaného? Prinášame niekoľko spôsobov, ako vyjsť zo svojej komfortnej zóny

NETKY.SK • 13 Marec 2024, 19:25 • 2 min
Strach z nepoznaného? Prinášame niekoľko spôsobov, ako vyjsť zo svojej komfortnej zóny

Čo je to zóna komfortu? Sú to činnosti alebo spôsob konania a rozhodovania, ktoré máme vžité a robíme ich s rutinou a ani si nepamätáme, či sme to robili niekedy inak. Sú to väčšinou zautomatizované činnosti. V zóne komfortu sa človek jednoducho cíti dobre a pohodlne. Mnohí sa v živote snažia o zmenu k lepšiemu. No väčšine sa to nedarí. Čo odlišuje tých, ktorí menia svoje životy od tých, ktorí prešľapujú na mieste?

slovakia

left justify in out

Znalosť je pre mnohých ľudí upokojujúca a vystúpiť z ich komfortnej zóny môže byť ohromujúce a skľučujúce. Osobný rast a rozvoj si však často vyžadujú odvážiť sa za hranice toho, čo momentálne viete, preto je dôležité skúšať nové veci.

Čo je to zóna komfortu? Sú to činnosti, aktivity alebo spôsob konania a rozhodovania, ktoré máme vžité a robíme ich s rutinou a ani si nepamätáme, či sme to robili niekedy inak. Sú to väčšinou zautomatizované činnosti. V zóne komfortu sa človek jednoducho cíti  dobre a pohodlne. Veľa ľudí zónu komfortu opúšťa veľmi ťažko a cíti sa pritom nepríjemne. Mnohí sa v živote snažia o zmenu k lepšiemu. No väčšine sa to nedarí. Čo odlišuje tých, ktorí úspešne menia svoje životy od tých, ktorí prešľapujú na mieste?

Ako prekročiť zónu konfortu?

Hranice komfortnej zóny a ich rozširovanie

Hranice našej komfortnej zóny nemusia byť fixné. Pravidelným vystupovaním z komfortnej zóny tieto hranice rozširujeme. Ak však budeme robiť stále to isté dokola, náš život bude rutinný a predvídateľný, komfortná zóna sa nebude zväčšovať. Jednoducho, keď nič nezmeníme, ani náš život sa nezmení.

Podobne je to aj s ľudským mozgom. Vedci dokázali, že mozog je neuroplastický, to znamená, že  aj učením sa prispôsobuje a mení  v akomkoľvek veku. Ak však nebudeme na sebe pracovať, či už sa učiť, hýbať, meditovať alebo sa modliť a pod., rásť nebude. Obdobne je to so svalstvom, keď mu nedáme zabrať, ochabuje. Ideálne by bolo sa venovať všetkým našim stránkam, aby vznikol určitý synergický efekt, ktorý by ešte zväčšil náš potenciál.


Čo sa stane, keď opustíme komfortnú zónu?

Opúšťanie komfortnej zóny posilňuje naše schopnosti, ktoré sa opakovaním a cvičením zväčšujú. To má tiež pozitívne účinky na našu odolnosť. V prípade, že by sa nám nejaká nepríjemná situácia stala a sme typ človeka, ktorý stále zotrváva vo svojej komfortnej zóne, mohli by sme túto udalosť zvládnuť len veľmi ťažko. Ak však budeme pravidelne vychádzať zo svojej komfortnej zóny, naša odolnosť a nezlomnosť bude silnejšia a ľahšie sa vyrovnáme a otrasieme z takýchto ťažkých situácií. Naša vnútorná mentálna sila bude pevnejšia, prekážky v osobnom aj profesionálnom živote zvládneme s väčšou ľahkosťou a optimizmom a naučíme sa manévrovať cez zmenu a neistotu.

Keď vystúpime z komfortnej zóny, zažijeme vzrušujúce veci, ktoré by sme v komfortnej zóne nezažili. Za našimi hranicami pohodlia nás čaká nový život, možno lepšia kariérna dráha. Za touto hranicou sú aj naše dlhodobé ciele, a teda naše naplnenie a spokojnosť. Niekde tam je vyšší zmysel a rezerva nášho potenciálu, ktorú môžeme využívať naplno. Sú tam aj noví ľudia, nové miesta, nové zážitky, skúsenosti a väčšia kreativita. Nachádza sa tam veľa neznámeho, ktoré nás možno straší, no vzrušuje zároveň. Mimo komfortnej zóny môžeme asertívne povedať, čo si myslíme. Sú tam výzvy a príležitosti, ktoré chceme zdolať, uchopiť a zvládnuť.

Každý deň urobte niečo inak ako doteraz

Napríklad choďte do práce inou cestou, kúpte si na jedenie niečo, čo ste ešte nikdy nejedli, nalaďte si program, ktorý ste ešte nikdy nesledovali, oblečte si to, čo ste ešte nikdy nemali na sebe... Neskôr si na tieto nevšedné činnosti natoľko zvyknete, že sa budete denne tešiť na únik z rutiny.

Robte tridsať minút denne to, čo zbožňujete

Ukradnite si 30 minút z 24 hodín len pre seba a doprajte si túto radosť. Môžete to byť čokoľvek, napríklad aj obľúbená činnosť z detstva. Dôležité je, aby vám tá činnosť dávala dostatok pozitívnej energie, spokojnosť a radosť.

Zmeňte svoju dennú rutinu

Zrejme každý z nás má nejakú svoju dennú rutinu. Ak v nej dokážeme urobiť zmeny, bude pre nás jednoduchšie vystúpiť aj zo svojej komfortnej zóny. Nemusia to byť vôbec veľké zmeny, stačiť môžu aj úplne malé. Ak behávate, zabehnite zajtra o kilometer viac. Ak pijete kávu, skús zajtra niečo iné ako presso s mliekom. Ak sa snažíš rozbehnúť vlastný biznis a získať nových zákazníkov, skús zavolať o jedno či dve čísla viac, než inokedy.

Skúšajte nové veci

Ľudia sa často boja skúšať nové veci a radšej zostávajú vo svojej komfortnej zóne. Skúšajte nové jedlá, navštív nové kurzy alebo sa začni učiť nový jazyk. Toto všetko vám pomôže aj pri budovaní vlastného biznisu. Vtedy budete nesmierne dôležité, aby si opustil svoju komfortnú zónu, keďže sa budete denne stretávať s novými nečakanými situáciami.

Odinštalujte si aplikácie

Mnohí z nás trávia až príliš veľa času na sociálnych sieťach. A koľkokrát celkom zbytočne. Skúste si dať svoju osobnú výzvu a odinštalujte si aplikácie sociálnych sietí z mobilu. Zaplňte svoj čas niečím iným. Svojimi záľubami, ktoré odkladáte na druhú koľaj, lebo nemáte čas. Čas, ktorý trávite scrollovaním Instagramu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: eduworld.sk, .startitup.sk, powercoaching.sk. titulná foto: welcometothejungle.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies