Premiér si uctí pamiatku zosnulého generála Milana Lučanského, pohreb je naplánovaný na 14:00 hodinu

NETKY.SK • 8 Január 2021, 11:57 • 2 min
Premiér si uctí pamiatku zosnulého generála Milana Lučanského, pohreb je naplánovaný na 14:00 hodinu

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Igor Matovič si uctí pamiatku bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom premiér Igor Matovič na sociálnej sieti Facebook, ktorý si rozhodne uctí pamiatku na zosnulého generála Milana Lučanského, ktorý vo svojej cele spáchal samovraždu a obesil sa.

 

Premiér vyvrátil informáciu, že nepošle smútočný veniec

„Práve som sa dočítal, že “premiér Lučanskému veniec nepošle” ... nuž, tak to dopadne, ak niekto z Úradu vlády dáva iniciatívne stanoviská, bez toho, aby sa ma aspoň opýtal,“ napísal premiér v príspevku.

 

Túto informáciu označil za nepravdivú a už veniec vo svojom mene poslal. Ako dodal, urobil tak, pretože to tak cíti a vôbec nerieši pohnútky, prečo Milan Lučanský dospel k tomuto smutnému rozhodnutiu.

 

Prečítajte si tiež: Exprezident Lučanský mal písať rodine zo svojej väzenskej cely

 

 

Premiér vyjadril plnú dôveru šéfke rezortu spravodlivosti

„Rovnako som rád, že sa aj minister vnútra Roman Mikulec rozhodol dnes vyvesiť čiernu zástavu ako znak pietnej spomienky na bývalého policajného prezidenta,“ doplnil premiér.

 

„Môj veniec je vyjadrením uznania za odvahu čiastočne čistiť PZ od Bödörovej mafie, ktorej Fico aj s jeho pellerínou PZ do rúk absolútne vydali. Zároveň nie je ospravedlňovaním protizákonnej činnosti, z ktorej bol Milan Lučanský obvinený,“ objasnil Matovič v príspevku.

 

img

 

Dodal, že rovnako cíti, že v dnešný deň potrebuje zároveň vyjadriť plnú dôveru ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), z ktorých by najradšej mnohé “zvláštne indivíduá“ zo zištných dôvodov urobili vrahov.

 

„Verím, že len poctivým a trpezlivým poskytovaním argumentov, faktov a dôkazov zo strany ministerstva spravodlivosti a pod dozorom Generálnej prokuratúry, vieme Slovensko ochrániť pred zhubným pôsobením konšpirácií na dôveru ľudí v orgány spravodlivosti,“ uzavrel premiér.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Pohreb Milana Lučanského je naplánovaný na tento piatok. Polícia zabezpečí, aby nedošlo k zneužitiu jeho pamiatky

 

Na budovách MV SR budú viať čierne zástavy

Počas dnešného dňa, kedy rodina pochová Milana Lučanského, bude na budovách Ministerstva vnútra a Prezídia Policajného zboru vyvesená čierna zástava ako vyjadrenie pietnej spomienky.

 

Hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová tiež uviedla, že ministerstvo oceňuje snahu ministerky spravodlivosti Márii Kolíkovej, ktorá zriadila nezávislú komisiu s cieľom prešetriť okolonosti generálovej samovraždy. 

 

img

 

Zároveň tak vyvrátiť aj pochybnosti verejnosti, že mu vo vyšetrovacej cele niekto ublížil a spôsobil závažné zranenia. 

 

Mohlo by vás zaujímať: ZVJS podáva trestné oznámenie na Flašíka a Žitného za šírenie dezinformácií v prípade zosnulého generála Lučanského

 

Pohreb bez štátnej pocty

Podobne ako premiér, pošle smútočný veniec aj predseda NR SR Boris Kollár. Ten uviedol, že rád by sa poslednej rozlúčky s generálom zúčastní, pretože rešpektuje platné epidemiologické nariadenia.

 

Posledná rozlúčka so zosnulým je naplánovaná na 14:00 hodinu v Štrbe, odkiaľ Lučanský pochádzal. Na pohrebe sa zúčastní iba členovia jeho rodiny, tak ako si to priali pozostalí. Na pohrebe sa môže zúčastniť 30 ľudí

 

img

 

Bývalý policajný šéf sa obesil v utorok (29. decembra) vo svojej cele v prešovskej väznice. Svojim zraneniam podľahol na druhý deň v poobednajších hodinách. Vo väzbe skončil pre obvinenia z brania úplatkov v kauze Judáš.

 

Pohreb bude bez štátnej pocty, teda rakva nebude zabalená do štátnej vlajky a nebude pri nej stáť čestná stráž. Tento krok vysvetlilo ministerstvo vnútra tak, že pocty nepatria policajtovi, ktorý zomrel v dôsledku sebapoškodenia

 

Prečítajte si viac: Zuzana Čaputová zodvihla varovný prst a poprosila nás všetkých, aby sme v tomto boli rozvážni a féroví

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona