Stovky Ukrajincov protestovalo pred budovou vlády za podpísanie dohôd s EÚ

NETKY.SK • 28 November 2013, 06:55 • 2 min
Stovky Ukrajincov protestovalo pred budovou vlády za podpísanie dohôd s EÚ

KYJEV - Okolo 1500 demonštrantov sa zhromaždilo pred budovou ukrajinskej vlády v Kyjeve s požiadavkou na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ. Informovala o tom ukrajinská agentúra UNIAN.

slovakia

left justify in out

Okolo budovy úradu vlády bola podľa ruskej agentúry RIA Novosti, ktorá odhadla počet demonštrantov na približne 500, rozmiestnená poriadková polícia. Tá dohliada na už siedmy deň protestov proti odstúpeniu Ukrajiny od rozhovorov o podpísaní asociačnej a obchodnej dohody s Európskou úniou, ktoré prilákali do ulíc najviac ľudí od tzv. Oranžovej revolúcie na Ukrajine v roku 2004.

Viacerí demonštranti mali na tvárach plynové masky zo strachu, že by polícia mohla zasiahnuť slzotvorným plynom. Predstavitelia troch opozičných strán, Arsenij Jaceňuk, predseda parlamentného klubu strany Julie Tymošenkovej Baťkivščyna (Otčina), líder nacionalistickej strany Sloboda Oleh Tyahnybok a predseda strany Udar Vitalij Kličko oznámili, že im znemožnili vstúpiť do vládnej budovy a odovzdať ministrom text s požiadavkami protestujúcich. "Všetky prístupy do budovy zablokovali, pričom napísali, že prebieha jej rekonštrukcia," citovala Klička agentúra RIA Novosti.

Študenti pred kanceláriu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča rozprestreli 250 metrov dlhý transparent z papiera s výzvou, aby podpísal dohody s EÚ. Úrad prezidenta podľa agentúry UNIAN oznámil, že zváži požiadavky študentov. V Janukovyčovom mene prisľúbil, že sa so zástupcami študentov stretne, aby si vypočul ich postoje a požiadavky.

Ukrajinská vláda 21. novembra prekvapila európskych lídrov vyhlásením, že odstupuje od prípravného procesu na podpísanie asociačnej dohody a obnovuje svoje obchodné styky s Ruskom, ktoré bolo proti podpísaniu zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Odvtedy v uliciach Kyjeva pokračujú každým dňom proeurópske demonštrácie, ktoré sporadicky prerástli aj do zrážok s políciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies