Stovky Rusov vtrhli na letisko v Machačkale a protestovali proti letu z Izraela

NETKY.SK • 30 Október 2023, 13:30 • 2 min
Stovky Rusov vtrhli na letisko v Machačkale a protestovali proti letu z Izraela

MOSKVA - Stovky ľudí vtrhli v nedeľu večer na letisko v ruskom meste Machačkala v regióne Dagestan, aby na pristávacej ploche protestovali proti príletu dopravného lietadla z izraelského Tel Avivu. Rusko v pondelok označilo zásahy zo zahraničia za príčinu protiizraelských nepokojov na letisku v meste Machačkala v Dagestane.

slovakia

left justify in out

Stovky ľudí vtrhli v nedeľu večer na letisko v ruskom meste Machačkala v regióne Dagestan, aby na pristávacej ploche protestovali proti príletu dopravného lietadla z izraelského Tel Avivu. Podľa ruských tlačových agentúr a správ na sociálnych sieťach úrady následne uzavreli letisko v Machačkale.

 

Zatkli desiatky ľudí

Všetky lety z letiska, ktoré sa nachádza v prevažne moslimskej časti Ruska, boli presmerované na iné letiská v okolí. Podľa miestnych zdravotníckych úradov bolo zranených približne 20 ľudí.

Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že zatknutých bolo približne 60 ľudí a identifikovali 150 „najaktívnejších demonštrantov“. Pri incidente utrpelo zranenia deväť policajtov, dvoch z nich museli hospitalizovať.

Situácia v Gaze vyvoláva obavy o zahraničných zásahoch

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že v spojitosti s televíznym zábermi situácie v pásme Gazy, kde zomierajú ľudia, je pre nepriateľov jednoduché využiť výhodu a vyprovokovať situáciu. Kremeľ však tvrdenia o zahraničných zásahoch nespresnil.

Dagestanské štátne média predtým sprostredkovali vyjadrenia najvyššieho predstaviteľa tejto autonómnej republiky Sergeja Melikova o tom, že iniciátormi tohto činu boli nepriatelia, ktorí ho organizovali z územia Ukrajiny.

 

Ruský prezident Vladimir Putin má v spojitosti s udalosťami v Machačkale v pondelok rokovať so svojimi poradcami vrátame ministra obrany či šéfmi tajných služieb, píše DPA. Hovoriť majú o pokusoch Západu využiť udalosti na Blízkom východe na rozštiepenie spoločnosti v Rusku.

 

Rusko by malo konať

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu večer uviedla, že Izrael „očakáva, že ruské orgány činné v trestnom konaní budú chrániť bezpečnosť všetkých izraelských občanov a Židov, nech sú kdekoľvek, a že budú rázne konať proti výtržníkom a divokému podnecovaniu namierenému voči Židom a Izraelčanom“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, SITA, Foto: Vojenská revize
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies