Stovky ľudí demonštrujú pred väzením, kde držia Saakašviliho

NETKY.SK • 5 Október 2021, 06:59 • 2 min
Stovky ľudí demonštrujú pred väzením, kde držia Saakašviliho

RUSTAVI - Bývalý prezident Michail Saakašvili je v krajine odsúdený na šesť rokov za mrežami za zneužitie právomocí.

slovakia

left justify in out

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred väzením, kde zadržiavajú bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho. Toho zatkli minulý týždeň v piatok, keď sa po niekoľkých rokoch vrátil do Gruzínska, aby povzbudil opozíciu pred víkendovými komunálnymi voľbami v krajine. Zjednotené národné hnutie, ktoré založil, je najväčšia opozičná sila v Gruzínsku.

 

„Kým je Michal Saakašvili vo väzení, každý z nás je väzeň,“ povedal predseda Zjednoteného národného hnutia Nika Melia na proteste v meste Rustavi, zhruba 25 kilometrov od gruzínskej metropoly Tbilisi.

 

img


Saakašvili žije od roku 2014 v exile na Ukrajine. V Gruzínsku čelí až šesťročnému väzeniu, keďže ho tam v neprítomnosti odsúdili za zneužívanie moci. Ešte pred príchodom do rodnej krajiny vo svojich príspevkoch vyzval svojich podporovateľov, aby sa zúčastnili na protivládnom zhromaždení v Tbilisi, ktoré sa malo uskutočniť v nedeľu.

 

img

 

Vláda sa obávala, že Saakašviliho výzvy by mohli narušiť jej plány na zabezpečenie dominantného postavenia pri voľbe starostov a miestnych zastupiteľstiev. Hneď ako na sociálnych sieťach upozornil, že sa po ôsmich rokoch vrátil, skončil v putách polície. 

 

V sobotňajších komunálnych voľbách v Gruzínsku zvíťazila vládna strana Gruzínsky sens výrazným náskokom pred opozičnou stranou bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. 

 

Prečítajte si viac: Gruzínska vláda nechala zatknúť bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho

 

Komunálne voľby sa všeobecne považovali za vyslovenie dôvery vláde. V prípade, že by vo voľbách nezískala viac ako 43 percentnú podporu, v budúcom roku by sa konali predčasné voľby.

 

Európska únia v apríli sprostredkovala dohodu, aby zmiernila politickú krízu medzi vládnou stranou Gruzínsky sen a opozičnými skupinami vrátane Saakašviliho Zjednoteného národného hnutia. Keďže už predbežné výsledky v nedeľu naznačovali, že vláda získala minimálne 48 percentnú podporu, predčasné voľby sa konať nebudú.

 

Súvisiaci článok: Vláda v Gruzínsku si upevnila svoju moc. Predčasné voľby sa v krajine konať nebudú




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies