EURO 2020: Dánska eufória po postupe, mužstvu gratuloval aj Eriksen

NETKY.SK • 22 Jún 2021, 13:49 • 2 min
EURO 2020: Dánska eufória po postupe, mužstvu gratuloval aj Eriksen

Reprezentanti Dánska včera napísali jeden z najkrajších príbehov svojej futbalovej histórie. Európski šampióni z roku 1992 postúpili „na poslednú chvíľu“ do osemfinále európskeho šampionátu po víťazstve nad Ruskom v pomere 4:1.

slovakia

left justify in out

Dáni si pred zápasom uvedomovali, že musia zvíťaziť čo najvyšším rozdielom, pretože po prehrách s FínskomBelgickom sa ocitli na chvoste tabuľky B bez bodu. Do súboja s Ruskom nastúpili ako vymenení a po góloch Damsgaarda, Poulsena, ChristensenaMähleho vypukli ich v tábore oslavy. Rusi sa naopak na veľa nezmohli a debakel korigoval v 70. minúte z pokutového kopu Dzuba.

 

img

 

Dáni sa stali obľúbencami futbalovej verejnosti po tom, ako počas úvodného zápasu s Fínskom skolaboval na trávniku hviezdny Christian Eriksen. Jeho otrasení spoluhráči síce prehrali, no v poslednom zápase zabojovali za svojho kamaráta a potešili ho aspoň na diaľku. Kolaps hráča Interu Miláno teda mužstvo paradoxne ešte viac spojil.

 

Po postupe z 2. miesta skupiny sa tešil aj tréner Kasper Hjulmand. „Bol to čarovný večer. Ak si ho niekto zaslúžil, sú to naši hráči. Nechápem, ako sa im podarilo vrátiť do turnaja po tom, čím si prešli. Je ťažké popísať, čo máme za sebou. Celý čas myslíme na Christiana. Je skvelé sledovať atmosféru v tíme a ako k nej každý prispel,“ prezradil na pozápasovej tlačovej konferencii.

 

img

 

To, že Dáni hrali predovšetkým za svojho spoluhráča, potvrdila aj gólová oslava Mähleho, ktorý bežal ku kamere a prstami ukázal číslo 10, ktoré Eriksen nosí v reprezentácii. Ten podstúpil minulý týždeň operáciu, počas ktorej dostal kardioverter - defibrilátor. Z nemocnice v Kodani ho už prepustili do domáceho prostredia v Odense, odkiaľ spoluhráčom po postupe zagratuloval v skupine na Whatsappe.

 

Dáni sa mohli oprieť aj o fantastických fanúšikov, ktorí si užili prvý postup do vyraďovacej fázy EURA od roku 2004, ich reprezentácia sa navyše stala prvou v histórii, ktorá postúpila po dvoch prehrách v základnej skupine. „Atmosféra na tribúnach bola neskutočná. Rovnaká ako proti Fínsku či Belgicku a stále sa stupňuje. Nikdy som nič také nezažil, je to magické,“ rozplýval sa Mähle.

 

img

 

Jeho spoluhráč Mikkel Damsgaard strelil prvý gól zápasu s Ruskom a vo veku 20 rokov a 353 dní sa stal najmladším dánskym strelcom na majstrovstvách Európy. „Je šialené, že sme nakoniec postúpili ďalej. Je výnimočné byť členom dánskeho výberu. Nikdy som nesníval o tom, že budem súčasťou niečoho takého, takže je to skvelý pocit,“ nechal sa počuť.

 

Dánska jazda EUROM pokračuje osemfinálovým zápasom proti Walesu, ktorý je na programe v sobotu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies