Stovky extrémistov skandovali v Budapešti "Preč s Trianonom!"

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 17:20 • 2 min
Stovky extrémistov skandovali v Budapešti "Preč s Trianonom!"

BUDAPEŠŤ - Stovky prívržencov radikálneho Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) pri príležitosti 97. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy skandovali dnes v uliciach Budapešti "Preč s Trianonom!"

slovakia

left justify in out

Pochod zorganizovaný hnutím už po 16. raz smeroval tradične k sídlam veľvyslanectiev Srbska, Rumunska a Slovenska. Zhromaždenie zabezpečili desiatky policajtov. V pohotovosti boli policajné zásahové jednotky, sídla zastupiteľských úradov obkolesila polícia kovovými zábranami. 

 

Skupina členov HVIM niesla tabule s nápismi historických názvov uhorských žúp. V dave bolo aj niekoľko ľudí oblečených v čiernych uniformách, ktoré pripomínali rovnošaty zakázanej Maďarskej gardy. Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska. Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako krivda spáchaná na maďarskom národe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies